Hij staarde haar uitdrukkingsloos aan. Alsof hij haar niet begreep.
‘Ik ben een trut.’
‘Maar je gaat me toch nog wel helpen?’
‘Met wat? Er valt niks meer aan te doen. Ik kan er niet voor zorgen dat ze jou je baan teruggeven.’
‘Maar je moet me helpen,’ zei hij. ‘Het is wij tweeën. Wij samen. Zo heeft het moeten zijn.’
Als je codes maakt, ben jij de baas. Je bouwt een nieuwe wereld vanaf de grond op, met axioma's die de wereld beheersen en die krachten achter de ontwikkeling en het verval in beweging zetten. Zelfs in een computeromgeving die door iemand anders is ontwikkeld, kun je je ontspannen in de wetenschap dat je in een systeem betrokken bent dat te werk gaat volgens regels die in principe te achterhalen zijn. Vanuit dit perspectief had de echte wereld de paradoxale eigenschap dat alles niet echt genoeg leek. De realiteit zou juist, boven alles, helder en logisch moeten zijn. Je zou de fascia eraf kunnen schroeven om de bedrading van binnen te kunnen bekijken.
‘Chris, waarom ben je met me naar bed gegaan?’
‘Ik weet het niet, Arjun. Ik heb het gewoon gedaan. Dat was geen goed idee.’
‘Dat betekent dat je niet van me houdt.’
‘Arjun-’
In een wereld vol illusies moet je vragen stellen. Je moet dingen systematisch in twijfel trekken. Andere mensen doen misschien net of ze echt zijn. Ze gedragen zich, net als jij, alsof ze in beweging worden gezet door interne processen. Maar je weet het nooit zeker. Sommigen zijn gewoon machines.
‘Je zou van me moeten houden.’
‘Het spijt me maar ik weet niet wat ik tegen je moet zeggen. Dingen zijn nooit zoals ze zouden moeten zijn. Dingen zijn zoals ze zijn. Zo is het nu eenmaal.’
Zo is het nu eenmaal? Niks is nu eenmaal zo. Er zijn altijd verklaringen achter dingen te vinden en dat is wat telt. Hij staarde haar aan. Zo is het nu eenmaal? Een kapotte automaat.
‘Ik weet wel wat jij bent,’ zei hij tegen haar. Toen stapte hij uit de auto en liep in de richting van de hoofdweg. In de verte zoefde voertuigen over de snelweg voorbij. Chris schreeuwde hem nog iets na, ze riep zijn naam.
Het gravel knarste onder zijn voeten. Het voelde aan als de vloer van een kerker in een computerspel, steeds verschuivend en vol met valkuilen. Alles was verkeerd. Zijn leven was defect. Hij had vaste grond onder zijn voeten nodig.
Wat is er zekerder dan een cijfer?
Vijftien zeilboten op het water.
Twaalf auto's op het parkeerterrein bij de jachthaven.
Acht ramen op de eerste verdieping. Nog eens acht erboven.
Cijfers waren het enige echte op deze wereld, cijfers gehuld in materie. Vind de zekerheid door dingen op te tellen. In decimalen. In binaire stelsels, in hexadecimalen. Hoeveel maal zestien bomen stonden er in zijn vizier? Hoeveel rondom het meer? Hij werd overvallen door cijfers, het ging sneller dan hij kon verwerken. Maar hij moest het proberen. Alles kwam neer op je vermogen om complexe zaken te verwerken.
Hij sjokte naar huis langs de kant van de weg. Toen hij veilig in zijn appartement zat, deed hij de deur op slot en ging op zijn bed zitten met zijn handen in zijn schoot. Verhuizen was niet belangrijk. Eten was niet belangrijk, maar ergens diep van binnen wist hij dat hij honger zou moeten hebben. Het belangrijkste was dat hij moest blijven denken. Het avondlicht was zacht en geel. Hij staarde naar de boomtakken die zijn raam omlijstten. Hoeveel naalden? ed ee fo f1 f2...
Een paar uur zat hij daar te tellen. Het werd donker om hem heen. Hij kon niet naar huis gaan en dat betekende dat hij een manier moest vinden om te blijven, om ervoor te zorgen dat Virugenix hem zou houden. Ontleed het probleem. Bedenk een cijfer.
Toen kreeg hij een ingeving. Hij graaide wat rond in de troep op de grond en plette een klein pakje melk met zijn voet. Er spoot iets wits op het tapijt. Wees altijd zuinig op je zaad. Het is je kracht Onder een stapel papier vond hij een bord met een biocultuur. Achter zijn bureau vond hij de linker chappal terug. Er lagen brieven van zijn zus en een Ahsa Bhosle disc. Allemaal leuk, maar niet wat hij zocht. Eindelijk had hij het in handen, een gescheurd exemplaar van tijdschrift Filmfare van de vorige maand. Ja, hij had hem. Hij had gelijk.
Denk aan een cijfer.
13 06
13 juni. De verjaardag van Leela Zahir. ■
vertaling: Michèle Bernard
Leela.exe, de Nederlandse vertaling van Transmission, verschijnt op 15 november bij uitgeverij Podium.
Hari Kunzru (1969) maakte in 2002 een sensationeel debuut met The impressionist (De poseur, uitg. Podium), over een halfbloed Indiaas jongetje dat kans ziet Engels te worden door zich voortdurend aan te passen. In 2003 werd Kunzru verkozen op de Granta Best of Young British Novelists lijst. Transmission (2004) is zijn tweede roman.
foto Jet