Bereid tot aanpassing
In De tanden van de topograaf speelt de keuze van de aanpassing een belangrijke rol. De verteller hecht te zeer aan zijn individualiteit om zich te kunnen aanpassen in zijn geboorteland, pas in Parijs ervaart hij de ‘bijna fysieke gewaarwording van de vrijheid’. Door zich niet te willen conformeren, wordt hij gedwongen tot een keuze. In de twee volgende delen van deze migratietrilogie is de verteller ouder en wordt hij minder expliciet in zijn keuzes.
Zo is in het tweede deel, Judith en Jamal (1998), de verteller als student getuige van een liefdesrelatie van zijn neef Jamal met de joodse Judith. Erg veel zegen rust er niet op deze relatie, omdat de door vooroordelen geleide ouders weinig zien in twee geloven op een kussen. Het liefdespaar weigert zich echter te conformeren aan de wensen van hun omgeving en zet de relatie voort. Judith trekt in bij de nog thuis wonende Jamal, waar ze de meeste tijd doorbrengt in een kast, zich verstoppend voor de voetstappen op de trap.
De verteller is in deze roman minder beslist dan in De tanden... en zijn keuzes zijn omslachtiger. Opvallend is bijvoorbeeld zijn bereidheid tot aanpassing, wanneer de omstandigheden daarom lijken te vragen. Hij is voorzichtig in zijn mening, en de vraag wat hij nu eigenlijk van de situatie vindt, gaat hij uit de weg: ‘Ik vind er helemaal niks van’ en ‘alle soorten geloof zijn gelijkwaardig,’ antwoordt hij. Het enige wat hem interesseert is de mate van vrijheid, ‘de ruimte die me door andermans obsessies wordt gelaten en dat ik daarom graag woon in landen waarvan ik de taal niet begrijp; maar als fanatisme op een gegeven ogenblik aan de macht is, word ik pijlsnel een even grote kwezel als de rest, dan heb ik opeens ook een grote baard, dan blèr ik ook van alles en leer ik ook alles uit m'n kop wat ze willen.’
Het idyllische slot van de roman, waarin de verteller het liefdespaar een prettige toekomst in Amerika toeschrijft met een zwangere Judith en een grasmaaiende Jamal, is het stel helaas niet gegund.
De uitgever grijpt in, legt uit dat Amerika achterhaald is en bovendien niet bestaat en wil het ware verhaal