ben ik, hier staat het, ik ben een belangrijke schrijver’. Hij heeft het dus daadwerkelijk al bij het begin van zijn carrière besloten.
Storm: Ik vind ook dat een schrijver dat moet vinden van zichzelf.
Maassen: Iedereen die in de belangstelling staat van de media kan zich alleen maar staande houden door zich naast zijn privé-persoonlijkheid een publieke persoonlijkheid aan te meten en die consequent vol te houden. Het is een rol die je tot in lengte van dagen blijft spelen, zodra er media in de buurt is.
Storm: Hij ironiseert dat ook weer...
Maassen: Nou, hij overdrijft dat...
Storm: Bij De Pupil staat achterop een foto van de Vesuvius en Harry Mulisch met als onderschrift ‘links de Vesuvius, rechts Harry Mulisch’. Dat is dan toch wel weer geestig.
Pasquini: Dat je daar mee wegkomt zeg.
Storm: Inderdaad, zijn tegenstanders zeggen dan dat hij een overdreven ijdele man is en de voorstanders vinden het erg grappig.
Maassen: Als je daar de grap nietvan inziet, heeft hij je te pakken.
Pasquini: Maar ík kan daar niet mee wegkomen.
Maassen: Nee, omdat jij je die persoonlijkheid niet hebt aangemeten. Het is een volgehouden act, en als je dat veertig jaar hebt volgehouden, dan gaat dat werken.
Pasquini: Het lijkt me heerlijk om dat te hebben, daar kom je blijkbaar toch veel verder mee.
Het klopt wel dat Mulisch inhoudelijk helemaal niet sterk is. Als hij begint te formuleren, komt ie er vaak helemaal niet meer uit.
Storm: Het is ook lastig. Er zijn op tv echt heel weinig inhoudelijke gesprekken over literatuur en ik zie mezelf ook niet bij Hanneke Groenteman of Catherine Keijl zitten en serieus over literatuur praten.
Maassen: Maar andere schrijvers doen dat wel. Je herinnert je talloze tv-optredens van Reve die wel inhoudelijk waren. Daar gebeurden dingen die niet konden.
Storm: Bij Reve is het natuurlijk wel geregisseerd geweest. Telkens kreeg je dezelfde grappen.
Maassen: Maar Reve heeft ook ooit besloten een rol aan te nemen: de katholiek, de devoot, de malloot en de jongensliefde minnende. En dat is iets wat je eenmaal kiest. Het is een sterk merk.
Storm: Hermans, Reve en Mulisch waren ook de eersten die moesten leren met de publiciteit om te gaan.
Maassen: Hermans heeft dat nooit gekund.
Storm: Iedereen komt tegenwoordig op tv, dus het is allemaal wat losser geworden. Terwijl dat vroeger drie weken werd voorbereid. Het heeft allemaal iets gestileerds als je Reve op tv ziet. Het interview is bij wijze van spreken zelfs