Goethe een keer boos gezien maar dat was dan ook afdoende. Dat was in onze stamkroeg. Daar was eens de bierprijs met vijftig pfennig omhoog gegaan. Ze zaten daar in het saneringsgebied. Nieuwe verhuurders moesten betaald worden en misschien wilde men zelfs een ander publiek aantrekken, meer mensen zoals ik, minder zoals Goethe, wie weet. In ieder geval was het daardoor nogal een spektakel. Goethe had natuurlijk de aankondiging niet gelezen en hij stopte altijd het geld voor zijn bier afgepast in zijn portemonnee. Hij had dus niet genoeg toen de serveerster met de rekening kwam. Toen werd hij kwaad. Een paar tafels zijn daarbij omvergegooid en ook een paar klanten had hij te pakken.
Het is moeilijk te geloven dat zo iemand helemaal vergeten wordt. Door het gedoe op de universiteit moest hij nog een nacht zitten, en heeft later nog zijn proeftijd uit moeten dienen. Een paar vrienden wilden daardoor niets meer met hem te maken hebben, maar de meesten hebben hem in de loop der tijd simpelweg vergeten. Die hebben bijna allemaal hun studies afgemaakt en zijn hun carrière begonnen, ieder op hun eigen manier, zoals dat gaat. Velen hebben ook een gezin gesticht, huizen gekocht of zijn weggetrokken. Goethe zei altijd dat ze hem vergeten hadden omdat hij zoveel dacht en graag over zulke zware materie praatte en omdat hij niet zich niet wilde laten indelen, om een plaats in te nemen, een bestandsdeel te zijn.
Goethe zei altijd dat hij geen bestanddeel was en dat hij daarom vergeten is. Misschien had hij gelijk, maar ik denk dat het meer aan de telefoon lag. Die hebben ze bij hem namelijk op een gegeven moment afgesloten. Hij zei tegen me dat de telefoonmaatschappij hem ook vergeten was. Waarschijnlijk had hij gewoon zijn rekeningen niet betaald. Dat had ook goed gekund, tenslotte leeft hij al lang van de sociale dienst. In ieder geval kon men hem dus nu niet meer bereiken en aangezien hij zelf ook nooit iemand belde, steeds verzonken in zijn gedachten, hadden zijn vrienden hem in de loop der tijd uit het oog verloren. Zo gaat dat.
Echt anders werd Goethes leven pas toen zijn huurbaas hem vergat. Het huis waar hij in leefde, stond op de lijst voor sanering. Waarschijnlijk kreeg hij in die tijd talloze brieven over alternatieve woningen, schadeloosstellingen en dergelijke. En waarschijnlijk heeft hij ze niet eens opengemaakt. Toen is alles echter zonder overleg verdergegaan. Zijn kleine zolderkamer zou bij het buurhuis getrokken worden en op een dag - hij was juist bij de sociale dienst - braken ze zijn deur open, wierpen zijn matras, zijn boeken en zijn boekenplank bij het vuilnis in de achtertuin en metselden de voordeur dicht, die tot na de renovatie toch niet nodig was. Of hij kwaad was toen hij thuis kwam? Ik weet het niet. In ieder geval is hij door het raam geklommen, heeft de matras en zijn boeken door het raam weer naar binnengesleept en betrad en verliet het huis voortaan alleen nog door het raam, zoals hij deed toen ik hem aanvankelijk leerde kennen.
Hij kon er namelijk wel blijven wonen. Nadat de vloer als eerste gerenoveerd was en van de dichtgemetselde muur niets meer te zien was, hadden de bouwvakkers vergeten het gat in de wand met de buren te maken. Maar hij betaalde nu ook geen huur meer, kon de sociale dienst dus ook geen kwitantie van de huur meer laten zien en hij ging er dan ook al snel niet meer naar toe. Dat de sociale dienst hem vergat is logisch. Ambtenaren onthouden