stelling over het dichtslibben van de Amsterdamse markt voor de komende generatie jongeren en door te werken in het verlengde van het consequente, want op inhoudelijke en vormelijke kwaliteit gerichte, beleid bij het toenmalige Kritak ben ik ervan overtuigd dat een nieuwe uitgeverij in Vlaanderen een nieuw subcentrum kan worden, waar kwaliteit en alertheid elkaar ontmoeten.
Er is hier een markt voor het kwalitatieve algemene boek. Dit is wellicht de achilleshiel van mijn betoog, maar ik wil het er toch op wagen. Wat cijfers: 6 miljoen Vlamingen besteden 8 miljard Belgische frank aan boeken, 15 miljoen Nederlanders kopen voor 28 miljard frank. Een hogere besteding dus in Nederland: met 2,5 maal meer inwoners kopen de Nederlanders voor 3,5 keer meer boeken. Een ander belangrijk gegeven: 50% van de omzet in Vlaanderen wordt gerealiseerd door import uit Nederland, voor het algemene boek bedraagt die import zelfs 70%; de resterende 30% komt dus van eigen Vlaamse produkties.
Grosso modo wil dit zeggen dat een Vlaamse uitgever op een markt zit die 40% bedraagt van die van zijn Nederlandse collega's. Van die 40% wordt echter nog eens 70% bedekt door import uit Nederland. Met andere woorden: er blijft mij een ruimte van 30%. 30% van 40% ofwel: 12% is mijn markt ten opzichte van een collega uit Amsterdam. De meesten die dit verhaal horen, zeggen dan: maar Van Halewyck, stop ermee, dat red je nooit. En toch slaagde Kritak erin om zonder verlies in zijn uitgeverij te functioneren en enige winst te halen uit import- en distributieactiviteiten.
Kritak redde dit indertijd primo door een 120% inzet van zijn medewerkers; secundo omdat het koppig bleef vasthouden aan kwaliteit, waardoor het een quality-label kon ontwikkelen en het vertrouwen van zowel auteurs, media en lezers won; en tertio omdat het zich toespitste op een tweevoudige niche: het journalistieke dossier en de betere literatuur. Juist door het kwalitatief bespelen van die niches sloeg Kritak zich erdoor.
Maar hoe bescheiden de Vlaamse markt ook is, ze verschilt van de Nederlandse. Het netwerk waarin Kritak moest opereren, was cultureel, sociaal, journalistiek en politiek bepaald en stopte uit de aard der dingen aan de Nederlandse grens. Omgekeerd eindigt het netwerk van de Amsterdamse uitgevers in Breda; een Vlaamse uitgever zal de Vlaamse markt altijd vanuit een inhoudelijk sterkere positie kunnen benaderen en bespelen.
Over die markt valt nog het volgende op te merken. De markt van het algemene boek is in Nederland duidelijk over haar hoogtepunt heen. Het optimale samenspel van kwalitatieve uitgevers, gecombineerd met een zeer goed uitgebouwd boekhandelsnetwerk en dito distributie-apparaat (het Centraal Boekhuis), een grote mediabelangstelling (cultuurbijlages, Van Dis) en een gretig publiek hebben de afgelopen twintig jaar goede resultaten gegenereerd. Die echter zijn nu tanende. De grootste Nederlandse uitgevershuizen (Meulenhoff & Co, de Veen-groep en Singel 262, samen goed voor 50% van de omzet van het algemene boek)