Francisca van Vloten
Een multimediale Havelaar
De toneelversie van Ab Gietelink
Douwes Dekker noch Duymaer van Twist zou waarschijnlijk ooit hebben bevroed dat zo'n 150 jaar na hun ‘conflict’ het werk van de eerste op het landgoed van de tweede ten gehore gebracht en verbeeld zou worden. En dan niet zomaar een werk, maar juist de Max Havelaar, die vlammende aanklacht van Multatuli tegen het Nederlandse beleid in Indië met Duymaer als de verantwoordelijke gouverneur-generaal. Dat prachtig geschreven, fragmentarische, retorische en provocerende geschrift is meermalen voor het toneel bewerkt maar geen van die bewerkingen heeft het multimediale karakter van Ab Gietelinks versie uit 2007 en is tegelijkertijd zo trouw gebleven aan de oorspronkelijke indeling en het negentiende-eeuwse taalgebruik. Is dat laatste van belang?
Volgens Ger Thijs, de maker van de vorige Havelaar-toneelversie, is bewerken altijd verraad en pleeg je het grootste verraad als je probeert trouw te blijven aan het origineel. ‘Dat levert alleen maar reductie op,’ schreef hij in Over Multatuli 54, ‘je krijgt - als het over adaptatie van een roman naar toneel gaat - een stuk dat aan de buitenkant het boek reproduceert, en van binnen gesimplificeerd is.’ Hoe meer de bewerker zijn eigen visie en fascinatie laat gelden en daarmee een nieuw kunstwerk creëert, hoe beter het is.
Gietelink denkt daar anders over. Het programma van zijn toneelgezelschap Theater Nomade ‘behoudt de documentaire opbouw, de retorische kwalireit en het pure engagement van Multatuli’. Sterker nog: ‘Het wil de ziel van Multatuli tonen. Het wil en zal het publiek meezuigen in de sfeer en problematiek van het negentiende-eeuwse Java, om van daaruit subtiel de paral[l]ellen en verschillen naar de moderne wereldorde te leggen.’ Heel lovenswaardig, het eerste; heel ambitieus, het tweede. Blijft de vraag of Gietelink is geslaagd in wat hij zich heeft voorgenomen.
Een kleine zestig voorstellingen van zijn bewerking werden tussen 9 augustus en 17 november 2007 opgevoerd op twaalf ‘historisch verantwoorde’ locaties in Nederland. Een heel mooi programmaboekje begeleidde het stuk, met de integrale tekst, verantwoordingen en beschouwingen, achtergrondinformatie en prachtige foto's en prenten.
Op 18 augustus heb ik de laatste van de vijf voorstellingen bijgewoond die in Diepenveen op Nieuw Rande, Duymaets voormalige landgoed, werden gegeven. Een koele zomeravond, te koel. Indische etensgeuren - de restanten van het aangeboden theaterdiner - dreven met een lichr briesje naar buiten, naar het gazon waarop een overdekte tribune was neergezet die plaats bood aan 240