Multatuli-kroniek 2007
2007 kenmerkte zich door de verschijning van een tweetal boeken van Multatuli die veel aandacht trokken in de pers. Dat was in mei 2007 de Woutertje Pieterse-editie van Jan Kruis en in december de facsimile-uitgave van de Max Havelaar. Om met het eerste te beginnen: op 25 mei werd in het Van Gogh Museum te Amsterdam de tentoonstelling geopend over het maken van de Woutertje Pieterse-editie van Jan Kruis. Vele schetsen, studies, tekeningen en afgekeurde varianten waren geëxposeerd. Het Multatuli Museum werkte aan de tentoonstelling mee en brachr behalve de nodige expertise ook een aantal boeken in. De tentoonstelling werd in augustus afgesloten, maar heropend in het Stripmuseum te Groningen op 13 december, waar zij tot mei van dit jaar zal blijven hangen. De Wouter heeft dan een jaar in de openbaarheid doorgebracht.
Het tweede boek was de facsimile-editie van het handschrift van de Max Havelaar. Voor de puristen: het boek is geen facsimile in de wetenschappelijke zin van het woord, maar een zeer gerrouwe reproductie. Waar de inkt van Multatuli onduidelijk wordt in het origineel omdat hij de inkt verdunde, is dat ook zo in de reproductie. Kopers schijnen erover geklaagd te hebben bij de uitgever, maar de onduidelijkheid komt voort uit een keuze die gemaakt is. Uiteraard was het mogelijk geweest de inkt wat dikker aan te zetten in de reproductie, maar daarmee zou het origineel geweld zijn aangedaan. Kortom: het kost wat moeite het te lezen, maar het is een fantastische ervaring om over de schouder van de schrijver mee te kijken naar het ‘ontstaan’ van het boek.
Ook in Italië onderkent men de kwaliteiten van de Max Havelaar. Voor het eerst sinds 1965 verscheen er in 2007 een nieuwe Italiaanse vertaling van het boek.
De expositie in het Multatuli Museum was dit jaar gewijd aan 20 jaar Woutertje Pieterse Prijs. De stichting met die naam had het Multatuli Museum verzocht om ruimte voor deze tentoonstelling. De vele scholieren die dit jaar het museum bezochten, ondervonden veel plezier aan deze expositie, want het was een feest van herkenning. Vele prijswinnaars van de Woutertje Pieterse Prijs schrijven ook al jarenlang veel en graag gelezen kinderboeken. Mede daardoor ontving het museum in 2007 meer dan 1100 bezoekers, want veel scholieren bezochten het museum in klassenverband.
Het museum leverde behalve aan tentoonstellingen van het Van Gogh- en het Stripmuseum een bijdrage aan de tentoonstelling Helden van het Rijksmuseum die vanwege de verbouwing van dat museum te zien was in de Nieuwe Kerk. De urn van Multatuli stond er een half jaar te ptonken tussen het harnas van prins Maurits van Oranje en flarden van de wapenrok van J.C. van Speyk.
Niet elk project dat van groot belang is voor het Museum hoeft per se dáár plaats te hebben. In het kader van het landelijke conserveringsproject Metamorfoze zijn de handschriften en foto's van het Museum die zich in bruikleen in de Universiteitsbibliotheek van Amsterdam bevinden, in het