William Man A Hing
In Memoriam Edmund Frank van Kanten (1923-2007)
Mr. Edmund Frank van Kanten is op 4 juni 2007 van ons heengegaan. Hij werd geboren op 11 oktober 1923 te Paramaribo. Na een werkzaam leven op Curaçao en een studie rechten in Utrecht toog hij naar Suriname, waar hij als luchtvaart jurist verbonden was aan de overheid.
In 1971 besloot hij Suriname opnieuw te verlaten, dit keer om zich voorgoed in Nederland te vestigen. Hier kon hij werken aan een onderwijsinstelling en daarnaast fungeren als tolk en vertaler in de Engelse en Spaanse taal. Als vertaler was hij niet weinig trots op de uitgave van het Juridisch woordenboek Nederlands-Spaans (1990); aan de samenstelling daarvan had hij jarenlang gewerkt met enkele andere collega'sGa naar voetnoot1
Van Kanten had ook belangstelling voor de geschiedenis van de Afrikaanse slaven in de Amerika's. Doordat hij ook kennis had van het Portugees kon hij rechtstreeks Braziliaanse studies op dit terrein raadplegen. Niet geheel toevallig handelde zijn eerste essay voor Oso uitvoerig over een zogenaamde negerrepubliek onder de titel: ‘A República dos Palmares’ (1992: 11/2). Het betrof de bewerkte tekst van een voordracht voor het IBS-Colloquium gehouden in 1991.
Het rijk waarover Van Kanten sprak, werd door weggelopen Afrikaanse slaven en vrijgeboren Afro-Brazilianen gesticht in Noordoost-Brazilië. Het heeft zich van 1600-1695, dus bijkans een eeuw, succesvol kunnen handhaven tegen aanvallen van Portugese en Nederlandse zijde. In de literatuur worden de leiders van de uiteindelijke Marronvrijstaat Quilombo dos Palmares met veel ontzag doorgaans koning genoemd. Van de laatste heerser Zumbi (1655-1695) is een borstbeeld geplaatst in Brasília met de hommage: Zumbi dos Palmares - O Líder Negro de Todas As Raças. Respect voor deze vorst, met een haast legendarische reputatie, blijkt verder uit het feit dat zijn sterfdag 20 november in Rio de Janeiro jaarlijks als een feestdag wordt gevierd.
Van Kantens tweede stuk voor Oso verscheen onder de titel ‘Op de Antillen’ (Oso 1995: 14/2) en handelde over de situatie op de Nederlandse