Maar is dat wel zo negatief? Dat hangt ervan af. Het is slechte journalistiek als alle moslims beschuldigd worden van de neiging hun vrouwen te onderdrukken. Schrijven over de mogelijkheid om anoniem te solliciteren in een verhaal over werkloze allochtonen is daarentegen goede journalistiek. Het is slecht als er gesuggereerd wordt dat de meeste Antillianen die Nederland binnenkomen drugs smokkelen, maar het is goed als er benadrukt wordt dat mensen die zoiets doen, dat vaak niet geheel vrijwillig doen.
Goede berichtgeving laat zien dat lang niet alle Marokkaanse jongeren op straat rondhangen en mensen lastigvallen, en als ze dat doen, dat misschien ook wel komt doordat ze geen werk of stageplek kunnen krijgen. Het is goed als cultuurverschillen geanalyseerd worden, maar het is slecht als die verschillen als onoverkoombaar beschreven worden. Bijvoorbeeld: Polen komen het land binnen om werk te vinden. Maar daarbij gaat het vaak om werkzaamheden die Nederlanders niet zouden willen uitvoeren (tenminste, niet voor dat salaris). Het eerste zeggen en het tweede verzwijgen is een voorbeeld van onverantwoordelijke journalistiek.
Het gaat er dus niet zozeer om welke onderwerpen aan bod komen in de berichtgeving over allochtonen, als wel om de mattier waarop die onderwerpen besproken worden. Het gaat erom of gehele groepen in verband gebracht worden met een thema of interpretatie, of dat de berichtgeving genuanceerd is en duidelijk maakt hoever uitspraken gaan. Het gaat dus niet om de onderwerpen op zich, maar om de daadwerkelijke inhoud van de berichtgeving!
De in de eerste alinea genoemde krantenkoppen zijn voorbeelden die allemaal - sommige vaker, sommige minder vaak - zijn terug te vinden in de Nederlandse nieuwsberichtgeving. Immigranten worden daarin, vooral in de populistische media, vaak voorgesteld als bedreigend: bedreigend voor de veiligheid, voor de Nederlandse cultuur en tradities, of voor de economische situatie van het land en de autochtone bevolking.
Maar sommige media - vooral de serieuze kwaliteitsmedia - laten ook de andere kant van het verhaal zien. Zij beschrijven soms ook de positieve gevolgen van immigratie en de bijdrage die immigranten leveren aan de economie of het culturele leven in Nederland. Hierbij moet wel worden aangetekend dat de negatieve berichtgeving meestal overheerst. Vooral na de aanslagen van 11 september 2001 en de daaropvolgende ‘strijd tegen het internationale terrorisme’ zijn de berichten die immigranten als potentiële bedreiging afschilderen opvallend toegenomen. Het negatieve nieuws is dominant in de berichtgeving.
De inhoud van het nieuws is belangrijk, want die inhoud heeft gevolgen voor wat mensen denken over allochtonen, over Marokkanen en Antillianen, over moslims en over Polen. Maar dat nieuws heeft ook gevolgen voor het politieke landschap en voor wat de politiek in dit land doet met individuen van andere komaf. Zo zien we dat mensen die alleen een antenne hebben voor zeer negatief en bedreigend nieuws over allochtonen,