In memoriam Herman Wekker
Paramaribo, 26 maart 1943 - Groningen, 20 januari 1997
Op 20 januari 1997 is Herman Wekker in Groningen overleden.
Hermans betekenis voor het IBS, Oso en de Surinamistiek in het algemeen kan moeilijk in een paar woorden worden weergegeven. Herman was een van de oprichters van de Stichting Instituut ter Bevordering van de Surinamistiek in 1980 en vanaf de aanvang lid van het stichtingsbestuur. Van 1983 tot en met 1990 was hij secretaris van het IBS-bestuur, in welke functie hij een groot aandeel had in de organisatie van de jaarlijkse IBS-symposia. Herman was voorts hoofdredacteur van de eerste vier jaargangen van Oso (1982-1985). Hij mag gelden als degene die ons tijdschrift op de rails heeft gezet, het vorm heeft gegeven en ervoor gezorgd heeft dat het geen kortdurende onderneming bleef maar kon uitgroeien tot een onmisbaar forum voor de Surinamistiek.
Bij Hermans terugtreden uit het bestuur van het IBS werd zijn aandeel tot dan toe door de toenmalige voorzitter, William Man A Hing, als volgt samengevat: ‘Op beide plaatsen (IBS-bestuur en de redactie van Oso) heeft hij zich doen kennen als een voortreffelijk Surinamist met een groot organisatievermogen. Het is dan ook voor een groot deel aan zijn onvermoeibare inspanningen te danken dat Stichting en Oso tot bloei konden komen.’
Hermans eigen bijdragen aan de Surinamistiek liggen op het gebied van de taalkunde, in het bijzonder de studie van creolentalen. Hij was voorzitter van het organisatiecomité voor de Amsterdam Creole Workshop die in april 1985 werd gehouden, over het thema Universals versus Substrata in Creole Genesis. Herman heeft zelf voor Oso een verslag van deze workshop geschreven (Oso 4/1: 97-102). Hermans eigen bijdrage aan de conferentie bestond uit een lezing, samen met Pieter Seuren, over ‘Semantic Transparency in Creole Genesis’. In de ontwikkeling van de creolistiek is deze conferentie van groot belang gebleken; de lezing en latere publicatie van Pieter Seuren en Herman geldt als een belangrijke bijdrage.
Dat de studie van creoliseringsverschijnselen een centrale plaats innam in Hermans wetenschappelijke activiteiten, mag blijken uit het feit dat hij in 1989, bij de aanvaarding van zijn ambt als hoogleraar Engelse Taalkunde aan de Rijksuniversiteit te Groningen, zijn inaugurele rede wijdde aan ‘de analogie tussen creolisering en vreemde-taalverwerving’.
In 1991 was Herman een van de organisators van de workshop over Creolization and Language Acquisition (december 1991, Leiden). De bundel gelijknamige artikelen die uit deze workshop is voortgekomen, werd door Herman Wekker geredigeerd.
Vanaf de oprichting in 1993 was Herman Wekker lid van de Commissie Lexicografische Vertaalvoorzieningen (CLVV), ingesteld door de ministeries van onderwijs van Nederland en Vlaanderen. De taak van deze commissie is onder meer het laten uitvoeren van projecten die kunnen leiden tot vertaalwoordenboeken voor die talen die in de Nederlandse en Vlaamse samenlevingen een belangrijke rol spelen of waarmee deze samenlevingen regelmatig in contact komen. Het Sranan is een van de talen waarvoor een project is opgesteid, dat binnenkort van start kan gaan. Tot op het laatst heeft Herman zich voor dit project ingespannen, ook nog bij zijn laatste bezoek aan Suriname in het najaar van 1996.
De redactie van Oso beseft dat met dit korte bericht geen recht gedaan wordt aan het vele goede dat Herman Wekker voor de Surinamistiek heeft verricht. In het volgende nummer van Oso zullen we een uitvoeriger herdenkingsartikel aan Herman Wekker wijden.
Dit bericht willen we besluiten met enkele woorden over Hermans persoonlijkheid. Ieder-