Frans Bubberman
In memoriam Just Wekker (Suriname 1920-1993)
Just, hoe moet het nu verder, zonder jou, met de mensen die van je houden en met de dingen waarmee je bezig was?
Je nas zo'n voorbeeld voor mij, voor talloze anderen, zo bescheiden, eerlijk en vasthoudend als je te werk ging. Juist jij, die je leven zo volledig kon beleven en het hebt gemarkeerd met niet geringe prestaties, hebt meer mensen aan je verplicht dan je zelf wellicht ooit hebt kunnen vermoeden. Dat beeld blijft, Just. Zo leef je voort bij allen die je van nabij gekend hebben.
Dr. Ir. J.B.Ch. Wekker begon zijn loopbaan na voltooiing van de MULO in 1938, als zovelen van zijn landgenoten in die jaren, met de opleiding tot landmeter. De oorlog deed hem echter spoedig, in 1940, in de Schutterij belanden, want de kolonie Suriname had bescherming nodig. Wellicht dat zijn kritische aard in die tijd zijn eerste vuurproef te verwerken kreeg, toen hij was ingedeeld bij de bewaking van het interneringskamp te Jodensavanne. Mensonwaardige bejegeningen waren hem een gruwel!
Na zijn diensttijd bleek een zakelijk intermezzo niet de toekomst te bieden waarop gebouwd kon worden. Zo kwam Just, haast vanzelfsprekend, terecht in de behoeftestroom aan toegewijde mensen die in de naoorlogse periode voor de opbouw van Suriname onontbeerlijk waren. Bij de wederinstelling van de Dienst 's Lands Bosbeheer in 1947 werd Just Wekker opgenomen in de pioniersgroep die belast werd met de exploratie van het binnenland. Als chef van de zogenaamde BTM-ploeg was hij verantwoordelijk voor de juiste landmeetkundige markering van het exploratiegebied. De speciale ervaringen in onbekend en vaak zwaar terrein, aan het hoofd van een groep mensen van allerlei slag, moeten hem toen al de rust en kalmte hebben gebracht die een bedachtzaam mens als Just zo hebben gekenmerkt. De maandenlange omzwervingen in het bos, niet van ontberingen ontbloot, met alleen zichzelf als raadsman, moeten hem tot de bestuurder hebben gemaakt, die hij in later jaren was.
De landmeetkunde werd zijn grote passie en is dat tot het laatst toe gebleven. Just was een oprecht nationalist en de landmeetkunde in Suriname vormde daarvoor een logisch kader. In 1955 officieel als landmeter beëdigd, diende hij de Overheid in verschillende functies, waarvan die als Hoofd van het Centraal Bureau Luchtkartering, van 1965 tot 1980, de hoofdmoot vormde. Mijn herinneringen gaan vooral terug naar deze tijd, toen Just in de snel veranderende Surinaamse samenleving voor ons, collega's, een vast baken in zee was en bleef. Zijn uitgesproken hobby's, kartografie en geschiedenis van Suriname, brachten hem naast zijn volle dagtaak in nog vele andere hoedanigheden voor het voetlicht: voorzitter van de Surinaamse Kartografische Commissie; vertegenwoordiger bij de UN-Group of Experts on Geographical Names; afgevaardigde voor Suriname naar verscheidene internationale geografische- en kartografische conferenties; lid van de Surinaamse Grenscommissie en voorzitter van het bestuur van het Surinaams Museum, om maar enkele te noemen. En zeker niet in de laatste plaats staan Just's initiatieven om te komen tot een nauwkeurig en betrouwbaar Nationaal Kadaster.