De uitslag van den Nobel-prijs is sinds een paar weken gekend: De vrede-prijs wierd toegekend aan het ‘Institut de droit international’. - De prijs voor geneeskunde viel te beurt aan Petrovitch Pavloff, geboren in 1849, hoogleeraar te Sint-Petersbug en aldaar bestuurder van het physiologisch laboratorium. - De prijzen voor scheikunde en natuurkunde, wederkeerig aan William Ramsgay, leeraar aan de hoogeschool van Londen, die aanzienlijke uitvindingen deed, en aan lord Rayleigh, die zijn voornaamste medewerker was. - De prijs voor de letterkunde, die, als naar gewoonte, het meest is besproken, wierd toegewezen aan José Echegaray, spaansch dramaturg van groote weerde, in 1835 te Madrid geboren. Eerst was hij leeraar in de wiskunde, en slechts op zijn veertigste jaar begon hij zijn tooneelwerken te schrijven. Frederic Mistral, geboren te Maillane (Bouches-du-Rhône) in 1830, kreeg den letterkundigen prijs in verdeeling met Echegaray. Het is de meest gekende vertegenwoordiger der Filiber-beweging, die in de tweede helft der negentiende eeuw, opkwam om aan de provençaalsche spraak heur eigen-leven en een eigen literatuur te geven.
Te Brussel wierd er onlangs, door de studeerende jeugd, een protest-meeting belegd tegen de gruwelen van den Russo-Japanschen oorlog, waarop de heer Vanderkindere wierd uitgenoodigd om het woord te nemen. M. Vanderkindere, die hoogleeraar is, die een der voornaamste woordvoerders was van 't liberaal doctrinarisme, verscheen niet op die meeting, maar verontschuldigde zich met een kenmerkenden brief, waar op men het profetisch ‘de tijden naderen’ zou mogen toepassen. M. Vanderkindere verafschuwt den oorlog, maar heeft geen betrouwen in 't pacifisme en de arbitragen, die den triomf van het statu quo (blijve wat is) meebrengen.
‘Wij hebben op dees oogenblik de ‘‘arbitrage’’ in 't binnenland; zij wordt ons geleverd door het parlementaire regiem, zegt M. Vanderkindere. Zijt gij er tevreden over? En gaat gij, jongelingen van twintig jaar, plechtig verklaren dat gij