het Standaardnederlands zoals dat in Nederland gesproken wordt. De ABN-acties zijn mislukt doordat ze bezig waren met taalzuivering en geen oog hadden voor taalvariatie en taalzorg.
Uit Taalpeil 2005 blijkt dat Vlamingen doorgaans hun Nederlands mooier vinden dan dat van de Nederlanders. Veel Nederlanders vinden dat Vlamingen mooi Nederlands spreken, mooier dan de manier waarop zij het zelf doen. Iemand die trots is op zijn taal, zijn eigen Nederlands mooier vindt dan dat van de andere - en die andere is het daarmee eens - zo iemand kun je er toch niet van overtuigen dat zijn Nederlands minderwaardig is en dat hij dat andere Nederlands moet leren?
In het taalonderwijs en taalbeleid in Vlaanderen moet taalzorg centraal staan. Taalvariatie bestaat, ontken haar dan niet. Volgens mij is het de taak van het onderwijs niet alleen de standaardtaal te onderwijzen en die standaardtaal in alle vakken te hanteren (dat staat buiten kijf), maar ook de taalvariatie toe te lichten.
Het taalonderwijs moet ook en vooral uitleggen hoe taal functioneert. Er is fundamenteel niets tegen dialect, er is niets tegen tussentaal, er is niets tegen chattaal en sms-taal, er is niets tegen standaardtaal. Al die taalvarianten bestaan en hebben recht van bestaan, maar functioneel zijn ze niet gelijkwaardig. Het taalonderwijs moet duidelijk maken wanneer dialect bruikbaar is en waar tussentaal voor kan dienen, maar het moet er ook op wijzen dat in sommige situaties alleen de standaardtaal geschikt is. Taal is geen of-of-, maar een en-en-kwestie. We moeten niet vragen dat jongeren hun sms-taal en tussentaal opgeven - dat zullen ze toch niet doen - alleen mogen we wel eisen dat ze er standaardtaal bij nemen.
Taalzorg houdt ook in dat er niet alleen aandacht naar de correctheid van de taal gaat. Ja, het is belangrijk om louter rationele redenen dat leerlingen de grammatica en de spelling beheersen, want vooral daarop zullen ze later afgerekend worden. Een d/t-fout geldt nog steeds als een stigma. Maar leg de leerlingen ook uit dat hun taalgebruik aantrekkelijk en duidelijk moet zijn, dat hun publiek hun teksten graag moet lezen of horen, en dat het ze ook moet kunnen begrijpen. Vraag leerlingen wat ze ervan zouden vinden als de VRT voortaan het nieuws in tussentaal of dialect zou brengen.
Taalzorg heeft meer respect voor de taalgebruiker dan taalzuivering. Bij taalzuivering wordt er vaak van uitgegaan dat de taalnorm buiten de taalgebruikers ligt en dat er een controlerende of sturende instantie is die bepaalt wat goed en fout is. Taalzorg legt de norm bij de taalgebruikers zelf en geeft hun zo hun waarde als individu. Taal is voor veel mensen iets wat ze zijn: ze hebben niet alleen hun taal, ze identificeren zich ermee. Zeg dat je iemands taalgebruik afkeurt en je keurt hem af.
De meeste taaladviseurs denken nu in termen van taalzorg. Voor de adviezen op Taaladvies.net, de taaladviesbank van de Nederlandse Taalunie, worden professionele taalgebruikers die bewust met hun taal omgaan, geënquêteerd. Hun mening wordt