‘Vriendinnenkunst’ van Lily van der Stokker
Er zijn van die kunstenaars die een gat in de markt vinden. Iedereen kan moeiteloos voorbeelden uit de mouw schudden: het blauw van Yves Klein, de kannen van Klaas Gubbels, het inpakken door Christo. De lijst is eindeloos uit te breiden. Het is het soort kunst dat op de grens komt van wat een trucje is. Lily van der Stokker (1954, Den Bosch) lijkt een probleemgeval. Ze wordt door de museale wereld omarmd, maar bij de critici ligt ze een stuk moeilijker. Zelf zal ze altijd benadrukken dat ze geen hoogdravende gedachten kwijt wil.
Tekenen is weer helemaal in. In het Centraal Museum in Utrecht was er zelfs sprake van een tekeningenzomer. Normaal gesproken gaat er zelden een tekeningententoonstelling voorbij zonder een bijdrage van Van der Stokker. In Utrecht is ze bij uitzondering niet van de partij, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door recente solo's in het Consortium,
Lily van der Stokker, ‘Oom Jan’, Bonnefantenmuseum Maastricht - Foto Frank van der Ploeg.
Dijon, en het Museum Ludwig in Keulen en met een installatie in de Cupola van het Bonnefantenmuseum in Maastricht: ‘Oom Jan, tante Annie’.
Wie de trap van het Bonnefantenmuseum beklimt op weg naar de Cupola ziet van een afstand een glimp van het geheel in de koepel. Vóór de ingang heeft Van der Stokker nog twee teasers geplaatst, te beschouwen als wachters of suppoosten. Twee liggende dozen met een korte tekst: ‘Olga is 'n krengetje’ en ‘Peter is 'n lieverdje’. Aan de beeldtaal op de dozen (Olga is lichtblauw met fluorescerende vlakjes en Peter is wit met rode stippen) zijn deze geschetste karaktereigenschappen niet op te maken. Zijn zij de kinderen van ‘Oom Jan’ en ‘tante Annie’?
Wie de Cupola betreedt, ziet in één oogopslag waar het om draait: twee torens die overduidelijk een stel vormen. De beschouwer kan heel snel beslissen. Wil ik dit langer zien of geloof ik het wel? Maar ook die mogelijk korte ontmoeting is genoeg voor een geheugenprent. Wanneer hij/zij later opnieuw wordt geconfronteerd met werk van Van der Stokker treedt onherroepelijk herkenning op. De ‘Doe Maar’-kleuren (deze band gebruikte voor haar platenhoezen dezelfde fluorescerende kleuren roze en groen), aangevuld met nauwkeurig bepaalde felle kleurtjes, het opzettelijke meisjeshandschrift van de belettering
Lily van der Stokker, ‘Tante Annie’, Bonnefantenmuseum Maastricht - Foto Frank
van der Ploeg.