Kunsten
Fotografie gerehabiliteerd. Vernieuwd Fotomuseum in Antwerpen
Symbolisch, op de drempel van een nieuwe lente, werd in Antwerpen op 20 maart 2004 het uitgebreide en vernieuwde Fotomuseum (vroeger Provinciaal Museum voor Fotografie) heropend. Het was meer dan een statement want veel wijst erop dat dit museum, met een heel omvangrijke internationale fotoverzameling, een indrukwekkende collectie fotoapparatuur en een bibliotheek/documentatiecentrum met meer dan 35.000 volumes en documenten, eindelijk zijn terechte plaats zal vinden binnen het nationale en het internationale museumlandschap. Het Fotomuseum heeft dus iets te bieden wat elders in Europa, behoudens het Verenigd Koninkrijk, niet te vinden is, althans niet qua kwantiteit noch kwaliteit en het is nu zaak om dat voordeel te optimaliseren.
Een eerste grote troef is het gebouw. Het in 1911 gebouwde pakhuis ‘Vlaanderen’ werd vanbinnen grondig aangepakt door de toparchitect Georges Balnes (Antwerpen, 1925) die ook op een behoorlijk grote oppervlakte een nieuw gebouw mocht realiseren. Het hele project is een harmonieus geheel geworden, met een heldere infrastructuur en een zakelijke functionaliteit waarbij de esthetiek niet werd veronachtzaamd. Al van bij de ingang komt de bezoeker in een open ruimte met duidelijke verwijzingen naar het Fotomuseum, het Museumcafé, de bookshop, de balie en een eerste tentoonstellingsruimte, de galerie. Wie aan de balie zijn entreegeld heeft betaald krijgt toegang tot de twee filmzalen (bezet door het Filmmuseum) en de kern van het museum. De eerste etage is voorbehouden aan de bibliotheek, de leeszaal en een vergaderruimte, op de tweede verdieping wordt de collectie getoond en het derde niveau is gereserveerd voor tijdelijke tentoonstellingen. De vierde etage is onafgewerkt bij gebrek aan geld en het is nog onduidelijk hoe een bedachte samenwerking met het Museum voor Hedendaagse Kunst Antwerpen (MuHKA) zal evolueren.
Een tweede troef is de aanstelling van de competente directeur/conservator, Christoph Ruys, een fotohistoricus, die zijn persoonlijke ambities heeft overgeplant op het museum dat er beslist zijn voordeel mee zal doen. In een beleidsplan heeft hij een aantal krachtlijnen getekend die zo niet revolutionair dan toch minstens vernieuwend zijn in vergelijking met de somberheid die het vroegere Museum voor Fotografie kenmerkte. Het museum moet een haven worden voor iedereen die met fotografie bezig is, kunst-, mode-, reportagefotografen, fotoamateurs van de betere soort, persfotografen, kortom, voor iedereen die het medium fotografie op een zinnige manier hanteert. Om een tentoonstellingsbeleid te voeren dat ook bij de jongste generaties aansluit, worden maandelijks portfolio-dagen georganiseerd waarop iedereen zijn werk kan tonen aan de curatoren en waaruit misschien een expositie in de galerie kan groeien. Om te beletten dat de vaste collectie te nadrukkelijk in het museum aanwezig is en er een déjà vu-effect zou ontstaan, zoals in het verleden het geval was,
Anoniem, ‘Double luxation congénitale de la hanche’, 1872, albuminedruk, plaat XXIV uit ‘Revue photographique des hopitaux de Paris’ - Collectie Fotomuseum Provincie Antwerpen.