Boeken
Je kon horen dat het goede muziek was. Leven en werk van Karel van het Reve
Het lijkt mij niet gemakkelijk de biograaf van Karel van het Reve te zijn. Niet omdat zijn leven buitensporig gecompliceerd was door de verwikkeling in allerlei duistere praktijken of omdat je afhankelijk bent van een slecht geordend archief, maar omdat Karel van het Reve over allerlei zaken zo ongeëvenaard geestig en subtiel heeft geschreven, dat je als biograaf haast niet meer over diezelfde zaken durft te beginnen.
Ger Verrips publiceerde zopas een biografie van Karel van het Reve. Naar menselijke maatstaven, zal ik maar zeggen, heeft hij het er zeer redelijk van af gebracht. Maar onlangs verscheen ook een bundel essays van Karel van het Reve zelf, waarin hij over een periode van meer dan vijfentwintig jaar commentaar levert op zaken die hem nauw aan het hart lagen. Als je die twee boeken vergelijkt, zie je het verschil. Verrips vermeldt dat in de jaren dertig verscheidene illegale buitenlandse agenten van de Sovjet-Unie bij de familie Van het Reve over de vloer kwamen. Verrips schrijft dat Karel zich alleen hun voornamen kan herinneren en van een zekere Karl nog weet dat hij later in de oorlog is gearresteerd en onthoofd. Maar wat schrijft Karel van het Reve zelf? ‘Wonderlijk is, dat na mijn dood ook mijn herinneringen verdwijnen. Bij ons thuis kwam in de jaren dertig een Kominternagent, Karl genaamd, een Duitser. Het was een aardige man. Hij sprak altijd heel zachtjes, en rookte Egyptische sigaretten. Hij is tijdens de oorlog in Duitsland gearresteerd en onthoofd. Af en toe denk ik aan hem. Wie zal als ik dood ben aan hem denken?’ Aan dezelfde informatie is op onnadrukkelijke wijze een ontroerend en verontrustend aspect toegevoegd door de simpele vermelding van voorbijgaand getob. Je merkt onmiddellijk dat je hier te maken hebt met een meesterlijk schrijver. Daar kun je als biograaf niet tegenop. Het is vooral het bijzondere karakter van Karel van het Reves schrijverschap waar de biograaf geen greep op krijgt.
Net als veel anderen vraagt Verrips zich af hoe de verhouding tussen Karel en zijn broer Gerard Reve was en hoe zij elkaars werk waardeerden. Verrips vermeldt dat Karel met name voor de De avonden wel waardering had, maar zich, ernaar gevraagd, er ook altijd wat zuinigjes over uit liet. Verrips is vooral geïnteresseerd in de vraag of Karel het ouderlijk milieu als beklemmend ervaarde. ‘Alles in dat boek is waar gebeurd’, zegt Karel in een interview. Verrips laat echter onvermeld wat Karel in het schrijverschap van Gerard bijzonder vond, zoals uitgelegd in een van zijn essays. Daarin vraagt Van het Reve zich af waaraan je merkt dat Multatuli een groot schrijver is. Dat is omdat hij geheel terloops een verrassende gebeurtenis beschrijft met een zinswending die binnen de context zelf weer verrassend is. Iemand belooft dat je op een goede dag onder je servet het eigendomsbewijs zal vinden. Inderdaad, verrassend om die verrassing onder je servet te vinden. Karel schrijft nu: ‘Aan het gebruik, op die plaats, van die formule merk je dat Multatuli een zeer goede schrijver is. Daarbij doet het er eigenlijk niet toe of hij die zinswending zelf bedacht of ergens opgepikt heeft. Er is niet zoveel verschil tussen het iets oppikken uit de dingen die je invallen en iets oppikken uit de formuleringen die, mondeling of schriftelijk, aan je voorbijtrekken. Ik weet bijvoorbeeld niet of mijn broer de boektitel “Zelf kamperen” zelf bedacht of ergens gehoord of gelezen heeft. De verdienste die titel opgemerkt te hebben blijft dezelfde. Dat geldt ook voor zijn zin “Vlaams is meer zoals het wordt uitgesproken.”’ Het is wel duidelijk dat Karel Gerard een zeer goede schrijver vindt.
Er is veel geschreven over het schizofrene karakter van de Sovjet-Unie, de opportunistische alledaagse machtspolitiek en het officieel beleden dogma van onfeilbaar historisch gelijk. Het getuigt van een grote literaire opmerkzaamheid dat in een paar zinnetjes uit de doeken te kunnen doen. Over de officiële Russische geschiedschrijving zegt Karel: ‘Als je aan de Academie van Wetenschappen der USSR zou vragen wat de belangrijkste gebeurtenis in de Sovjet-Unie was in 1970, dan zou je