Langs de ‘steenwegen’ der liefde
Toen de makers van Steve+Sky op zoek gingen naar het juiste decor voor de liefde van een gelegenheidsprostituee en een kruimelcrimineel, kwamen ze terecht in de meest kleurrijke oorden van Vlaanderen. Het viel niet altijd mee om het aanbod aan couleur locale een plaats te geven in de langspeelfilm. Zo weigerde een prostituee haar bordeel te laten gebruiken als filmset, omdat, zo vertelt producent Dirk Impens, ‘ze niet graag zou hebben dat haar bordeel geassocieerd werd met prostitutie’. Bij kleurrijke oorden hoort een kleurrijk discours. Zoveel mogelijk hebben de makers geprobeerd om beide - het decor én het erbij horende taalgebruik - in hun langspeelfilm te doen herleven.
Aan de hand van dit soort realisme, dat inzake waarheidsgetrouwheid de realiteit ver achter zich laat, knutselde regisseur Felix van Groeningen een debuutfilm in elkaar. Behalve het gegeven van de jongen die verliefd wordt op het meisje en de emotionele onrust die dat teweegbrengt, heeft Steve+Sky geen echt verhaal. Wat er bij wijze van voorgeschiedenis en psychologische motivering aan toegevoegd wordt, komt het geheel overigens niet ten goede. Zo wordt verteld van Sky, het jonge prostitueetje dat gespeeld wordt door fotomodel Delfine Bafort, dat ze in de prostitutie is terechtgekomen om de therapeutische sessies van haar vriendje te kunnen betalen. Steves voorgeschiedenis is de gevangenis, waar hij Jean-Claude leert kennen, het derde hoofdpersonage in deze film. Wanneer beiden enige tijd later opnieuw op vrije voeten zijn, vatten ze het plan op om samen motorfietsen te stelen. Intussen heeft Jean-Claude zijn eigen nachtclub geopend, die een van de belangrijke locaties wordt in de film. Jean-Claude heeft verder een tienerdochter met groeiperikelen. Al deze elementen rond de centrale romance worden gepresenteerd aan de kijker, zonder dat ze veel toevoegen aan het geheel. Wat je erover verneemt, is onvoldoende om het skelet vlees te geven. Het leidt eerder de aandacht af, dan dat het de vertelling ronder maakt.
Er is met andere woorden nogal wat mis met deze debuutfilm: zo loopt bijvoorbeeld ook in het begin van de film de vertelling helemaal fout. De expositie gebeurt via een ongemakkelijke stem naast het beeld. Scènes worden stukgemonteerd, terwijl ze juist veel beter werken wanneer Van Groeningen ze gewoon laat doorlopen. En toch, ook al is Steve+Sky in wezen een lang uitgevallen korte film, het blijft een verdienstelijk debuut.
Een belangrijke kwaliteit lijkt me in eerste instantie de grote ongedwongenheid waarmee Van Groeningen zijn acteurs voor de camera brengt. De personages mogen dan in het scenario weinig invulling hebben gekregen, ze worden door de acteurs met overtuiging gebracht. Daarnaast slaagt de film er ook in de locatie tot leven te brengen. Steve+Sky speelt zich nagenoeg integraal af aan de Kortrijksesteenweg bij Gent, waar kleine zelfstandigen winkel houden naast grote meubelpaleizen en doe-het-zelfzaken. Magazijnen, woonhuizen, benzinestations, bordelen en bouwvallige panden wisselen er elkaar af en stralen er samen, in hun onvoorstelbare lelijkheid, een haast surreële poëzie uit. Dit soort poëzie heeft Van Groeningen uitgebreid tot de aankleding van zijn personages, tot hun manier van spreken en hun manier van zijn. De Kortrijksesteenweg is hier dus meer dan een zo typische Vlaamse verbindingsweg. In Steve+Sky fungeert hij als metafoor voor het complexe emotionele leven van de personages. Steve, Sky, Jean-Claude et les autres zijn geen evenwichtige, afgeronde psychologische entiteiten, ze zijn ieder op hun manier de som van uiteenlopende impulsen, intense goestingen, emoties en overtuigingen. Hun identiteit is het slagveld van een reeks innerlijke contradicties.
Op zich is dat geen wereldschokkende nieuwigheid, maar interessant is dat Van Groeningen dit concept inkleedt met een groot gevoel voor sfeer en met een heel persoonlijke