25.000 oude banden en 600 manuscripten. De stadsbibliotheek kent haar oorsprong in 1481 met de schenking van stadsadvocaat Willem Pauwels van zijn eenenveertig werken tellende boekenverzameling aan het stadsbestuur. Momenteel heeft deze bibliotheek ongeveer één miljoen volumes in haar bezit. In het AMVC-Letterenhuis ten slotte berust het archief rond de Vlaamse letterkundigen.
Daarnaast hebben meer dan honderd literaire actoren hun basis in Antwerpen, gaande van het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL), Boek.be, de inrichter van de boekenbeurs, Stichting Lezen, het Nationaal Centrum voor Jeugdliteratuur (NCJ/ Villa Kakelbont), de organisaties achter de festivals en beurzen als De nachten, Zuiderzinnen, Saint-Amour, het Boekenbal, Het Andere Boek, Dichters in het Elzenveld, de uitgevers, de tijdschriften, de boekhandels en de vele in de stad wonende schrijvers. Het is de bedoeling om hier niet alleen een inventaris van te maken, maar deze actoren tot nog meer activiteit aan te zetten. Zo is er een reeks van 26 manifestaties en bijhorende cahiers aangekondigd rond de 26 letters van het alfabet. Telkens zal een schrijver met een kunstenaar uit een andere discipline een letter vormgeven. De eerste drie letters (Tom Lanoye en beeldend kunstenaar Fred Eerdekens voor de letter a, Germaine Greer en fotografe Elke Boon de letter b, Toon Tellegen en Stef Kamil Carlens de letter c) zullen worden voorgesteld op de opening op 7 en 8 mei 2004 in de Bourlaschouwburg. Met spanning wachten we op meer duidelijkheid rond de letters xyz.
Om dit alles mogelijk te maken, leveren behalve de stad Antwerpen ook de provincie Antwerpen en de Vlaamse Gemeenschap een financiële inspanning. Er is een totaal budget van 1,5 miljoen euro begroot. De stad engageerde zich reeds in het bestuursakkoord van de huidige legislatuur en belooft ook na april 2005 de boekenstad in leven te houden. Het geheel staat onder leiding van Michaël Vandebril die er vanaf het eerste uur bij was met projecten als ‘Vertel.de.stad!’ in 2001, de inventaris van de literaire actoren vanaf de tweede helft 2002 en de actie ‘Wilde Boeken’. De zakelijke en praktische werking is opgenomen binnen de structuur van Antwerpen Open, dat reeds tekende voor grote evenementen als het Van Dijckjaar, het Modejaar en de Zomer van Antwerpen.
Ten slotte dient ook vermeld te worden dat de organisatoren niet alleen het schrijven en lezen van boeken willen promoten, maar ook het vertellen hieruit. Een literaire vorm die op zichzelf al lang voor het boek bestond, en misschien, als we sommigen mogen geloven, het boek wel eens zou kunnen overleven.
Koen Broucke
Zie www.abc2004.be.