overwinnen. Sipko Melissen weet deze twee vertellijnen op bijzonder spannende en intrigerende wijze met elkaar te verbinden en plastisch te omlijsten met het alledaagse Italiaanse leven, waardoor er een bijzonder geslaagd panorama ontstaat. Zijn blik op Michelangelo's meesterwerk en zijn interpretaties blijven, net als die bij Beckmann, ook als men ze niet deelt uitermate interessant.
In De vendelzwaaier verlaat Melissen het gebied van de kunstgeschiedenis. Zowel in het titelverhaal als in de tweede veel kortere novelle ‘Plaatsbewijs’ staat de zoektocht van de homoseksuele hoofdfiguur naar het wezen van vriendschap en erotiek en de eigen rol hierin in het middelpunt. ‘De vendelzwaaier’ is een Italiaanse vriend van de hoofdfiguur en schrijver Matthijs van Wittel, die ooit bij de wijkfeesten in Siena, de Palio, het vendel van zijn wijk had mogen dragen, maar zich nu om voor Matthijs onverklaarbare redenen daarvan distantieert.
Deze Orlando, wiens vader tijdens de Tweede Wereldoorlog bij een verzetsactie is omgekomen, draagt een geheim met zich mee, dat Matthijs bij stukjes en beetjes probeert te ontraadselen. Matthijs voelt zich aangetrokken tot Orlando en heeft misschien ook wel meer van de vriendschap verwacht. Deze wens is niet in vervulling gegaan. Het hoe en waarom van de fascinatie van de vriendschap die is gebleven, wordt hem uiteindelijk bij zijn speurtocht naar Orlando's achtergronden duidelijk. De novelle is eigenlijk niets anders dan de beschrijving ervan in het boek dat Matthijs mee naar Italië genomen heeft om het zijn vriend Orlando cadeau te doen en er in zijn schoolklas uit voor te lezen. De schoolepisode aan het begin van deze novelle hoort in zijn absurditeit en ironie tot een van de hoogtepunten uit het verhaal, maar ook de beschrijving van het volksfeest van de rivaliserende wijken in Siena is prachtig en spannend en laat zien dat Melissen het Italiaanse leven meer dan verinnerlijkt heeft.
In de tweede novelle ‘Plaatsbewijs’ gaat het om een toevallige kennismaking. De cineast Matthias, die een film over Thomas Mann heeft gemaakt en op weg is naar een congres
Vendelzwaaier op de Palio in Siena - Foto J.P. Langeland - DIAF.
over deze auteur in München, maakt een omweg over Konstanz om daar Hannelore en Volker Breidecker te bezoeken. Matthias heeft Volker en Hannelore leren kennen door Volker die in de rij wachtenden voor een toegangskaartje voor een uitvoering van
La Bohème in de Stopera stond, ‘toevallig’ het toegangsbewijs van zijn niet aanwezige vriend te geven. Volker is niet alleen, ook zijn vrouw heeft een kaart weten te bemachtigen. Vijf jaar na deze ontmoeting durft Matthias het aan het echtpaar in Konstanz te bezoeken. Hij komt in een wereld die de zijne niet is, maar ervaart wel - en hier komt de kunst weer om de hoek kijken - een geheel nieuwe kant van Volker, die hem diep in de nacht vertelt een vriend gehad te hebben voor wie Vermeers ‘Gezicht op Delft’ het hoogtepunt van alle kunst was geweest. Op deze vriend Armin was hij ooit verliefd geweest, hij had echter zelfmoord gepleegd. In Volkers vertrouwen openbaren zich een vriendschap en een nabijheid, die het concreet erotische ver achter zich laten. De keuze om Volker het kaartje te geven was dus uiteindelijk geen toeval, het raadsel wordt er niet minder om. Hoewel dit verhaal veel minder spectaculair is dan ‘De vendelzwaaier’ en ook duidelijk minder tempo heeft, weet Melissen toch een heel aparte spanning op te roepen en biedt het mooie poëtische beschrijvingen. Het vormt in zekere zin een afsluiting van de dromen en verwachtingen uit het voorafgaande werk, maar dan bepaald door het inzicht dat sommige ervan onherroepelijk voorbij zijn en dat dat goed is.
Sipko Melissen is een schrijver die bijzonder goed kan vertellen. Hij verstaat niet alleen