lijke wijze van animeren is het streven erop gericht het volume en de plasticiteit van vormen te handhaven. ‘Squash’ (het in elkaar drukken van volumes) en ‘stretch’ (het uit elkaar trekken van volumes), brengen leven in de karakters. Veel van de humor uit klassieke cartoons bestaat uit overdrijven van ‘squash’ en ‘stretch’. Denk bijvoorbeeld aan Tom & Jerry waarin Tom als gevolg van een onfortuinlijke actie de vorm aanneemt van een of ander voorwerp, maar vervolgens altijd weer in zijn oorspronkelijke vorm terugkeert.
Paul Driessen heeft een radicaal andere aanpak. Vooral in zijn latere werk zijn de vormen niet gesloten, maar open. Ze bestaan uit losse lijntjes, die geen duidelijke substantie afbakenen. Ook is geen sprake van vloeiende bewegingen. Paul Driessen animeert van pose tot pose, van een stilstaand beeld tot een volgend stilstaand beeld. Wat er tussen deze twee beelden in gebeurt, is nauwelijks te beschrijven. Het lijkt er vaak op dat Driessen zijn karakters verkreukelt om ze van de ene naar de andere pose te brengen. Het lijkt simpel, maar het is heel geraffineerd. Een stijl die nauwelijks na te bootsen valt.
De tekenstijl en animatie van Paul Driessen heeft als merkwaardig bijeffect dat er een vloeiende overgang is tussen het leven en het levenloze in zijn films. Zijn karakters lijken op veel momenten versteend en andersom levenloze objecten bewegen alsof het levende substanties zijn. De scheidslijn is flinterdun en dat maakt het kijken naar films van Paul Driessen zo'n bijzondere ervaring. Je bent je voortdurend bewust van het spel dat hij met je speelt en tegelijkertijd laat je je gewillig meevoeren in het verhaal dat zich voor je ogen ontvouwt.
Animatie is een visuele, maar ook auditieve kunstvorm. In tegenstelling tot een live-action film wordt de geluidstrack van een animatiefilm opgebouwd vanuit het niets. Tekeningen maken tenslotte geen geluid. Elk effect wordt afzonderlijk opgenomen, bewerkt, gemixed en onder het beeld gelegd. Hoewel zijn tekeningen ver van de werkelijkheid verwijderd zijn, probeert Paul Driessen zo ver mogelijk weg te blijven van typische cartoongeluiden en stemmen. Hij werkt bij voorkeur met realistische geluiden, maar dat wil niet zeggen dat het geluid realistisch gebruikt wordt. Het voorwerp waarmee het geluid gemaakt wordt en het voorwerp dat op het doek wordt uitgebeeld, hebben vaak weinig met elkaar te maken.
In 3 Misses zitten vele duizenden geluidseffecten, hoge metalen klanken afgewisseld met het ritselen en verfrommelen van papier, snerpende bliksemflitsen, harde donderslagen en doffe dreunen. Bijna legendarisch is de pan met macaroni die hij enkele weken voordat hij de geluidsstudio ingaat, bereidt, zodat deze flink ranzig is - uitstekend geschikt voor het maken van slobberige en zompige geluiden. Dit soort geluiden past uitstekend bij de amorfe wereld die Driessen tekent, een wereld waarin bijna alles op een biologische substantie lijkt en waarin de scheidslijn tussen dode objecten en levende wezens flinterdun is.
De films van Paul Driessen zijn meestal lichtvoetig en humorvol, maar dat is grotendeels schijn. Ze zorgen altijd voor een wrange nasmaak, die zich niet gemakkelijk laat wegspoelen. Zijn humor is zwart, maar niet zwartgallig. Wanneer je goed kijkt zie je in veel van zijn films een pleidooi voor de ongeremde creativiteit en levensvreugde en een protest tegen de hegemonie van kerk en staat. De strijd van de naar vrijheid verlangende enkeling tegen de almacht van de grauwe massa. Paul Driessen is zoals iedereen een kind van zijn tijd. Zijn wortels liggen duidelijk in de jaren zestig, waarin het non-establishmentsentiment de motor was van belangrijke persoonlijke en maatschappelijke veranderingen. Paul Driessen is echter allesbehalve een boodschapper. Het spel met vorm, kleur, lijn en beweging, de bijna oneindige mogelijkheden van het medium animatiefilm staan bij Driessen altijd voorop. Het is om deze reden dat zijn films zo goed bestand zijn gebleken tegen de tand des tijds. Ze ogen nog even fris als weleer.
Momenteel werkt Paul Driessen aan zijn nieuwe film 2D or not 2D, waarin hij de denkbeeldige derde dimensie in het filmbeeld op de korrel neemt. In de loop van 2003 zal zijn complete oeuvre op dvd verschijnen inclusief de documentaire Paul Driessen Inside Out.
Ton Gloudemans
marc glassman, ton gloudemans, Paul Driessen, Beelden en bespiegelingen, Holland Animation Film Festival, Utrecht / Centre International du Cinéma d'Animation, Annecy, 2002, 239 p.