Luc de Vos (o1962) - Foto Lipstick Notes Records.
sound. In de teksten verschoof de gepersonaliseerde liefdesproblematiek wat naar de achtergrond. Meer aandacht ging uit naar veeleer existentiële en maatschappijkritische thema's, die ook op Gorki's jongste plaat,
Vooruitgang, erg nadrukkelijk aanwezig zijn. In ‘Lang zullen ze leven’ klonk het wel erg scherp en ironisch:
en jongens, hier volgt een goede raad
houd je niet op met arme mensen
Ook na Monstertje volgde een periode van optreden. Toen trad Luc de Vos wel als solist in kleine zalen op. Zijn programma was getiteld ‘Luc de Vos Intiem’.
In zijn volgende cd's ging Gorki verder op de met Monstertje ingeslagen weg. Zowel Ik ben aanwezig uit 1998 als Eindelijk vakantie uit 2000 lieten goed geproducete popmuziek horen die zowel bij de Vlaamse als de Nederlandse pers erg in de smaak viel. Beide platen zetten de maatschappijkritische trend verder door: Luc de Vos opende de cd Eindelijk vakantie zelfs met een fragiele gitaarversie van Beethovens Ode an die Freude.
Toch was dat, achteraf bekeken, nog niet het hoogtepunt van Gorki's volgehouden aanklacht tegen de (wan)verhoudingen en misstanden in onze hedendaagse samenleving. Hun jongste cd, Vooruitgang, neemt deze problematiek als grondthema, zoals de titel al laat vermoeden, en gaat de sociale realiteit met meer hardnekkigheid te lijf dan ooit tevoren. Wat men algemeen ‘vooruitgang’ noemt, wordt op deze plaat ontmaskerd als een bron van angst, pijn en eenzaamheid. ‘Er is vooruitgang / dankzij de vooruitgang’ klinkt het dan ook ironisch in het titelnummer. De personages die De Vos schetst, kijken stuk voor stuk aan tegen een of ander soort deadline en bevinden zich in een staat van verwaarlozing en isolement:
er ligt een tijdbom onder de tafel
ik eet mijn bonen en ik beef
mijn bewakers eten een taart met een gouden lepel
Muzikaal is ‘Vooruitgang’ niet overal even overtuigend. Zoals je wel vaker tegen Gorki's cd's kunt inbrengen, klinkt de monotone zang van Luc de Vos, die het zeker niet moet hebben van verrassende stembuigingen, al gauw zeurderig. Tevens zijn de arrangementen erg sober. Sommige liedjes komen daardoor al te kaal over. In andere nummers komt die soberheid de intimistische sfeer dan weer ten goede: ‘De olifant is grijs’ en ‘Zal ik het ooit begrijpen’ zijn ware pareltjes, die heel dicht in de buurt komen van de schoonheid van ‘Mia’.
Ook op zijn jongste plaat blijft Gorki dus de groep van het hedendaagse Nederlandstalige levenslied. Niet van het levenslied dat ontsproten is aan het brein van een geföhnde charmezanger, maar wel van het levenslied dat de vinger aan de soms bloedende pols van onze samenleving houdt.
Bart van der Straeten
gorki, Vooruitgang, Lipstick Notes Records, 2002 (LN 200205). |
gorky, Gorky, Virgin, 1991. |
gorky, Boterhammen, Virgin, 1992 (live-opname op Boterhammen in het park in Brussel). |
gorki, Hij leeft, Virgin, 1993. |
gorki, Monstertje, Virgin, 1996. |
gorki, Ik ben aanwezig, Sony Music, 1998. |
gorki, Eindelijk vakantie, Sony Music, 2000. |
Zopas verscheen het literaire debuut van Luc de Vos: luc de vos, De daad bij het woord, Atlas, Amsterdam/Antwerpen, 2002, 144 p.