systeem zelf links gaat genereren, zo vertelde Van Uffelen, en verbanden legt tussen auteurs en stromingen in verschillende literaire ‘systemen’ en taalgebieden. Die verbanden blijken vaak nieuw, verrassend te zijn, maar kunnen ook totaal aberrant en onzinnig zijn. Het is duidelijk dat deze manier van ‘literatuurgeschiedenis’ het definitieve afscheid inluidt van de poortwachters van de literatuur, de ervaren gidsen die in een sluitend, selectief en kritisch betoog de canon presenteren. De vraag blijft of de afwezigheid van een selecterend mechanisme (de Auteur), gepaard gaand met kwaliteitsbewaking (zijn status, prestige en ethos), zich niet zal wreken. Vooralsnog lijkt immers de filter te ontbreken in het systeem zelf. Om het in metaforen te zeggen: de piramide van weleer is vervangen door een horizontaal, in alle richtingen exploderend labyrint, waarin alle teksten naast elkaar gerangschikt als gelijkwaardig verschijnen, zijn.
Stephan Zweig beschreef in Die Welt von Gestern (1943) het Wenen dat in de Eerste Wereldoorlog ten onderging, een verdwenen wereld. Misschien wordt in Wenen anno 2002 aan de wereld van morgen getimmerd. Maar die metafoor is ook al van gisteren.
Het ging in Wenen ook nog over representaties van het lichaam in gedichten van Heijman Dullaert (J. Konst), J.H. Leopold (R. Grüttemeier) en Kees Ouwens (L. Missinne) en natuurlijk ook over de Bachelor-Masterstructuur (Bama), aan sommige universiteiten al vanaf september 2002 ingevoerd. De angst leeft bij sommigen dat in de driejarige Bacheloropleiding nog meer de nadruk op de taalpraxis zal gaan liggen ten nadele van literatuur.
Het was nog winter in Wenen. Regen, hagel en zelfs wat sneeuw waren ons deel. De Donau had de riolen van de stad onder water gezet,
Cornelis Norbertus Gijsbrechts, ‘Trompe-l'oeil van een kunstkabinet’, 1670, 99 × 89,5 cm, linnen, hout en ijzer, Statens Museum for Kunst, Kopenhagen.
zodat de geplande wandeling in de voetsporen van
The Third Man niet doorging. Dan maar de wandeling gewijd aan
Eros and Habsburg. Om er te leren dat ook de Hofberg een hunkerbunker was.
Luc Devoldere
Op 18 en 19 oktober 2002 organiseert de afdeling Nederlands van het Institut für Germanistik in Wenen een Symposium over Taal en identiteit. Stefan Hertmans, Willem Jan Otten en Robert Menasse zullen het er o.a. hebben over Schreiben in einer fremden Stadt.
Informatie bij: christine.van-baalen@univie.ac.at.