structuur, Laagland, maar daar wegens een te onaangepaste houding voor de vigerende beleidskaders niet mee van grond kwam.
Een wereldburger in een provinciestad. Is het oneerbiedig om het zo samen te vatten?
Mogelijk wordt Het Net een testcase onder de theaters. Het houdt het midden tussen gezelschap en kunstencentrum, want is enerzijds actief op productioneel vlak, maar heeft anderzijds oog voor verwante producties die uitgenodigd worden in de receptieve werking. Als één ding duidelijk is, dan wel dat De Pauw weinig voelt voor een traditionele invulling van zijn functie. ‘Ik wil mijn werk maken zoals ik dat altijd gedaan heb’, zegt hij. ‘En ik wil het graag in Brugge maken. Dat is goed volk. Daar valt een klap mee te doen. Je kunt met elkaar sporen zonder op elkaars lip te zitten. Voor mij is het goed om in een andere context terecht te komen. Breuken hebben me in mijn loopbaan altijd iets opgeleverd. Het is niet helemaal wat ik met Laagland voorhad, dat meer los-vast moest worden, terwijl Het Net er nog zal zijn als ik wegga. Ik heb wel dezelfde mensen gevraagd als ik bij Laagland om me heen had gewild.’
Als er al een voorloper is, dan misschien het model dat het Gentse Nieuwpoorttheater hanteerde onder Arne Sierens, Johan Dehollander en Stef Ampe. Dat wil zeggen, producties opzetten, uitgaande van een beperkte kern huisartiesten met verwantschappen. Daarnaast allianties aangaan met andere theaters die op dezelfde golflengte zitten, hetgeen uitmondt in coproducties. En tot slot een receptief programma uitwerken dat aansluit bij het eigen werk of er een aanvulling op is.
Het Net is een open model, dat vrijheid toelaat en een weldadig ‘je m'enfoutisme’ heeft. Zo is er geen doel op lange termijn, geen programma om tijdens de subsidieperiode van vier jaar ten uitvoer te brengen. De horizon is niet afgelijnd, er zijn mogelijkheden tot creativiteit. Het is volslagen tegen de logica van de kunstmarkt, waar langetermijnvisie en effectbejag steeds meer aan de orde zijn.
Nog zo'n marktcorrigerende bekommernis is de introductie van
Sproken, een reekstitel die om de paar maanden artiesten van uiteenlopende gezindte, wetenschappers of theoretici samenbrengt op één avond. Het is een
blind booking waarbij het publiek volledig is overgeleverd aan zijn vertrouwen op De Pauw. Hoewel
Josse de Pauw in ‘Sittings’
Regie Peter van Kraaij -
Foto Herman Sorgeloos.
het niet noodzakelijkerwijs aansluit bij de producties die op stapel staan, wordt het omschreven als ‘de ruggengraat van de werking’. Immers, het levert voeding en inspiratie, het bezielt en enthousiasmeert. Lezingen over artificiële intelligentie of fotografie staan er schouder aan schouder met dans, een video of film, poëziefragmenten of muziekuitvoeringen. Telkens geeft een jong maker inzage in zijn werk.
Multidisciplinair is trouwens sowieso de werking die De Pauw voorstaat, getuige zijn recente creaties, waarin muziek van Peter Vermeersch aanwezig was (Weg en Larf) en Roland van Campenhout (Larf), plastische kunst van Koen Tinel (Larf) of film (Übung). Daarnaast is deze activiteit stevig verankerd in de plaatselijke context van De Republiek, dat is het gemeenschappelijk kunstenhuis waar Het Net deel van uitmaakt. De twee andere medebewoners zijn concert- en festivalorganisator Cactus en bioscoop Cinema Lumière. Een ‘cohabitation’ met hen vergemakkelijkt de mogelijkheid tot doorstroming en synergie, en bevordert sowieso de algehele ambiance en uitstraling naar het publiek toe.
Verwantschap en verstandhouding zijn codewoorden die echt wel opgaan voor alle ge-