Publicaties
Wilhelmina en de transformatie van het Nederlandse koningschap
Het voorval deed zich voor toen de Nederlandse kroonprins en zijn aanstaande in november 2001 tijdens hun kennismakingstournee de stad Groningen aandeden. De koninklijke koets reed al langzaam weg van het Academiegebouw en de Universiteitsbibliotheek toen een eerstejaars rechtenstudente op een verhoging ging staan, de handen aan haar mond zette en luidkeels riep ‘Willem Alexander, je zou toch met mij trouwen!?’ De kroonprins deed alsof hij het niet hoorde en ging door met wuiven naar de mensen aan de andere kant van de straat, maar Máxima hoorde het wel. Ze draaide zich met een ruk om en riep de studente lachend toe: ‘Nee hoor, met mij! Hij trouwt met mij!’, daarbij trots naar zichzelf wijzend.
Het is geen voorval dat de geschiedenis-boekjes zal halen - wat hier in Groningen gebeurde is in vele variaties ook elders gebeurd en zal zich nog vele malen herhalen. Zo gewoon, bijna familiair, gaat de Nederlandse bevolking nu eenmaal om met leden van het koninklijk huis en zo gewoon en spontaan bijna gaan ook de leden, sommige leden althans van het koninklijk huis met de Nederlandse bevolking om. Maar wie dit vergelijkt met het stijve protocol dat het Nederlandse koningshuis insnoerde toen precies een eeuw eerder, in 1901, koningin Wilhelmina in het huwelijk trad met de Duitse prins Hendrik, realiseert zich dat er in een eeuw veel gebeurd is met de Nederlandse monarchie. Van een vorst bij de gratie Gods naar een gewone medelander die toevallig in een ander nest geboren is en daarom koning of koningin wordt. Geen betere manier om die gedaanteverandering van de Nederlandse monarchie te volgen dan het lezen van de prachtige, tweedelige biografie die de Leidse historicus Cees Fasseur van koningin Wilhelmina (1880-1962) geschreven heeft. De rode draad in die biografie is namelijk de manier waarop Wilhelmina, die van 1898 tot 1948 regerend vorstin was, inhoud heeft gegeven aan de rol van de vorst in een parlementaire democratie als die van Nederland, waarin zoveel werk is gemaakt van het principe van de ministeriële verantwoordelijkheid. Gezien de bij tijd en wijle in Nederland opspelende discussie over de merites van het koningschap een heel goed uitgangspunt.
De biografie is geschreven in twee delen. Het eerste deel loopt tot en met de Eerste Wereldoorlog en bevat memorabele passages over Wilhelmina's verhouding met haar vader Willem III en haar moeder koningin Emma, haar aanvankelijk goede verstandhouding met haar echtgenoot prins Hendrik van Mecklenburg-Schwerin, haar bemoeienis met de Nederlandse politiek (waarbij ze niet altijd de beperkingen van haar positie als vorstin in een parlementaire democratie in acht nam) en de roerige naweeën van de oorlog, toen de socialistenleider Troelstra aankondigde dat de revolutie ook in Nederland zou zegevieren (of woorden van gelijke strekking). Deel twee beschrijft het wel en wee van Wilhelmina tijdens het interbellum, haar toenemende zorg over de eenheid van het vaderland, haar standvastig optreden tijdens de Tweede Wereldoorlog en haar desillusie over de uitblijvende vernieuwing van Nederland na de oorlog. Maar dit tweede deel begint met een gedetailleerd relaas over Wilhelmina's meest geruchtmakende dagen, haar vertrek (‘vlucht’ zeiden en zeggen sommigen) naar Engeland in de meidagen van 1940. Het is, in de visie van Fasseur (en van anderen), het scharnierpunt in haar leven. Het was een beslissing waar ze eerst niet aan wilde, die ze liever ook niet had genomen, maar die wel van doorslaggevend belang bleek voor het doorzettingsvermogen van de natie en het prestige van het vorstenhuis. Zij was haar ministers, zelfs minister-president Gerbrandy, verre de baas en werd niet helemaal zonder reden door Churchill de enige man in de Nederlandse regering genoemd. Dankzij haar rol als moeder van het verzet kon Wilhelmina losbreken uit de politieke dwangbuis en uitgroeien tot wat ze altijd al had willen worden, de verpersoonlijking van het betere Nederland, boven de partijen, boven het gekibbel van de politici, alleen lettend