Taal- en cultuurpolitiek
De Vlaamse vertegenwoordiging in Parijs: een Vlaams aanspreekpunt in de lichtstad
22 januari 2002 was een hoogtijdag voor de betrekkingen tussen Frankrijk en Vlaanderen. Op die datum werd in een fraai Parijs dubbel-pand op een steenworp van de Place de l'Étoile de Vlaamse vertegenwoordiging in Frankrijk geopend. De inhuldiging vond plaats in aanwezigheid van de Vlaamse minister Paul van Grembergen bevoegd voor het buitenlands beleid en verschillende Belgische en Franse hoogwaardigheidsbekleders (onder wie de Belgische ambassadeur Pierre Etienne Champenois, de Franse staatssecretaris van het Patrimonium en de Culturele decentralisatie Michel Duffour en Pierre Mauroy, voormalig eerste minister en momenteel voorzitter van de ‘Communauté urbaine de Lille’). In zijn toespraak had Paul van Grembergen aandacht voor ‘de lange onafgebroken wederzijdse invloed’ tussen Frankrijk en Vlaanderen. Hij beklemtoonde ook het politieke en diplomatieke belang van de Franse hoofdstad, want ‘ook vandaag is de impact van Frankrijk op het internationaal gebeuren en op de Europese toekomst groot en determinerend’.
Dat Vlaanderen voortaan over een eigen officiële vertegenwoordiging in het land van Marianne beschikte, was belangrijk nieuws. Niet alleen de Vlaamse, maar ook de Franse pers besteedden ruime aandacht aan de opening. Dagbladen als Le Monde en Le Figaro publiceerden diepgaande artikelen die blijk gaven van reële interesse voor de Frans-Vlaamse betrekkingen en voor de staatkundige ontwikkelingen in België.
De oprichting van de Vlaamse vertegenwoordiging in Parijs is een rechtstreeks gevolg van het Sint-Michielsakkoord van 1993. Deze vierde, belangrijke stap in de Belgische staatshervorming verleende aan de deelstaten volwaardige internationale bevoegdheden voor het voeren van een eigen buitenlands beleid, inclusief het recht om verdragen te sluiten. Vlaanderen kon voortaan als autonome internationale partner naar buiten treden, uiteraard binnen zijn bevoegdheidsdomeinen (onder
De Vlaamse Vertegenwoording in Parijs.
meer economie, buitenlandse handel, tewerkstelling, onderwijs, cultuur, jeugdzorg en milieu). In de daaropvolgende jaren werden in en buiten Europa uitgebreide netwerken van diplomatieke, economische en toeristische vertegenwoordigingen van Vlaanderen uitgebouwd. Spoedig ontstond de behoefte om in enkele belangrijke steden de werkzaamheden van de verschillende netwerken samen te brengen onder één dak. De idee van de geïntegreerde ‘Vlaamse vertegenwoordigingen’ was geboren. Parijs is de vierde hoofdstad waar een Vlaamse vertegenwoordiging werd opgericht. Eerder waren Nederland (Den Haag), Duitsland (Berlijn) en ook Oostenrijk (Wenen) aan de beurt.
De Vlaamse vertegenwoordiging in Parijs huisvest diensten met uiteenlopende bevoegdheden. De diplomatieke vertegenwoordiger in Frankrijk wordt ‘Afgevaardigde van de Vlaamse Regering’ genoemd. Hij is het rechtstreeks diplomatiek aanspreekpunt van Vlaanderen in Frankrijk en onderhoudt ook de diplomatieke contacten met multilaterale organisaties (OESO, Unesco). Hij verschaft doelgerichte