Geen essays, maar verhalen
Jammer daarom dat de zeven columns die Wolkers vorige jaar in het VPRO-radioprogramma ‘Onvoltooid Verleden Tijd’ uitsprak, kennelijk niet meer in deze verzamelbundel konden worden opgenomen. Zij sluiten namelijk prachtig aan bij de recentere essays en bij de tv-serie De achtertuin van Jan Wolkers.
De uitgever heeft er een aparte editie van gemaakt, De weerspiegeling, en de fraaie wijze waarop de met waterverf ingekleurde tekeningen van Wolkers' tweelingzoons zijn afgedrukt, contrasteert nogal met de bleke zwart-witplaat-jes in De schuimspaan van de tijd. Overigens is de verzamelbundel verder voortreffelijk uitgegeven. Die illustraties bijvoorbeeld zijn, evenals de herkomst van de essays en vermelding van de eerste boekuitgave, keurig verantwoord.
Eigenlijk moet ik het niet meer over essays hebben, maar over verhalen. Want net als in de tv-serie blijkt Wolkers een aanstekelijk verteller. Niet alleen over flora en fauna, tekenaars, beeldhouwers en schilders, maar ook over schrijvers en dichters, natuurliefhebbers en anatomen.
Sinds 1985 is Wolkers dus gewoon verder gegaan met vertellen, alleen gebruikt hij daarvoor nu andere genres dan vroeger.
Jan Wolkers is een niet altijd onvoorwaardelijke, maar wel zeer eigenzinnige bewonderaar van Multatuli, Poe, Gorter, Van Gogh, Hals, Keats, Toonder, Thijsse, Heimans, Bruegel, Mesdag, Monet, Stendhal, Shakespeare, Chaucer, Brecht, Slauerhoff, Delmore Schwartz en Dylan Thomas, om een kleine greep te doen uit de namen die hij zelf belangrijk vindt. Als hij al niet een beschrijving aan hun werk wijdt, dan is het altijd wel geschikt voor een passend beeld of een citaat in een betoog over iets anders.
In sommige verhalen verheldert hij de achtergrond van zijn literaire werk, zoals over de oude oom Hendrik voor ‘Serpentina's petticoat’ of over zijn kunstacademie- en onderduiktijd in Leiden voor Kort Amerikaans.
Andere geven meer informatie over zijn visie op de literatuur, de schilderkunst, op het leven, op de wereld. Zo werden bij Wolkers thuis geen sprookjes gelezen, pas als logé bij een vriendje of familie ontdekte hij Grimm en Bruintje Beer. Van Rembrandt en Van Gogh kan hij geen genoeg krijgen, al vindt Wolkers ‘De aardappeleters’ een lelijk schilderij. De lange traditie van Nederlandse landschapschilders kent hij overigens op zijn duimpje.
Ook de eigenzinnige Wolkers houdt zich staande met het vorderen van de jaren. Over de politionele acties van na de oorlog spreekt hij nog steeds schande, net als over het feit dat een van de oprichters van de Nederlandse Unie tijdens de Duitse bezetting, Jan de Quay, na de oorlog gewoon premier kon worden. Het werk van Multatuli blijft volgens Wolkers tot op de huidige dag zijn geldigheid behouden. Als een rechtgeaarde hater van het calvinisme wijst