Monarchen in De Brakke Grond
In het kader van het staatsbezoek van de Belgische Koning Albert II aan Nederland werd op 6 april 2000 een forum georganiseerd in het Vlaams Cultureel Centrum de Brakke Grond te Amsterdam, gewijd aan de Vlaams-Nederlandse culturele samenwerking, met als motto: ‘Wat buren samen doen, doen ze beter.’ Guido Vereecke, directeur van het centrum, was een voorbeeldig gastheer. Het feit is belangrijker dan het lijkt. Door de aanwezigheid van zowel Koning Albert II als Koningin Beatrix op deze plek in het hart van Amsterdam werd deze samenwerking bevestigd. Het betekende ook dat de Belgische
Koningin Beatrix en Koning Albert luisteren in het Vlaams Cultureel Centrum De Brakke Grond naar een gesprek over de Vlaams-Nederlandse culturele samenwerking - Foto Rik Daze.
monarchie de federalisering aanvaard heeft. Zo hoort het ook.
Wie de eerste rijen in de Rode Zaal bekeek, zag hoe ingewikkeld staatsconstructies kunnen zijn: de Belgische ambassadeur in Nederland zat er bij wijze van spreken naast de Vlaamse Minister-President, de Nederlandse staatssecretaris voor cultuur naast de Vlaamse attaché in Den Haag. De Vlaamse minister van Cultuur, onder wiens bevoegdheid de Brakke Grond ressorteert, was niet aanwezig.
Het forum, dat vooral informatief bedoeld was, werd geleid door Jozef Deleu. Deelnemers waren Judith Belinfante, lid van de Nederlandse Tweede Kamer en voorzitter van de Interparlementaire Commissie van de Taalunie; Anne Marie Musschoot, hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde te Gent en co-hoofdredacteur van de ‘Nieuwe literatuurgeschiedenis der Nederlanden’; Frits Niessen, co-voorzitter van de Commissie van het Cultureel verdrag Vlaanderen-Nederland en Klaas Tindemans, directeur van het Vlaams Theater Instituut te Brussel.
Belinfante had het over taalachterstand, een van de actuele aandachtspunten voor de Taalunie, en legde er de nadruk op dat die tegelijk ook sociale achterstand is. Musschoot stelde het gezamenlijke succesvolle optreden voor van literair Nederland en Vlaanderen op buitenlandse boekenbeurzen, en presenteerde ook de groots opgevatte literatuurgeschiedenis, waar een team van specialisten momenteel aan werkt.