zijn we gewend om te kijken naar mensen. Op een gezicht menen we een karakter te herkennen, het lichaam geeft ons informatie over de leeftijd, de graad van ontwikkeling, de bezigheid, het soort mensen. Misschien verwoorden we die bevindingen niet, maar we maken ze voor onszelf of we stellen ons vragen. Het Poolse meisje maakt in ieder geval een aantal vermoedens bij ons los. Maar er is niet alleen het meisje, er is ook de foto. De foto verwijst naar andere foto's en naar andere beelden. Wat we zien, is bijvoorbeeld in kleur en scherper dan normaal, en frontaal en enigszins ongewoon.
Op het eerste gezicht beantwoordt hij aan enkele normale verwachtingen bij een foto. Zelfs bij een amateurfoto. Hij is gemaakt aan de zee. Het is een plek waar mensen tijdens hun vakantie vaak vertoeven en waar ze elkaar fotograferen. Ze doen het meestal ‘in vooraanzicht’. De voorkant van een mens biedt de meeste informatie, de ogen, de mond, het lichaam. Er bestaat ook een houding die men aanneemt bij het fotograferen. We noemen dit poseren. Het is zoiets als zichzelf een enigszins neutrale houding geven. De gefotografeerde is er zich van bewust dat het ene moment nog lang bekeken kan worden en wil zich niet belachelijk maken. Bij de westerse volkeren is het sinds enkele decennia de gewoonte om bij die gelegenheid te lachen. Het Poolse meisje doet het niet. Ze kijkt ernstig naar de Rineke Dijkstra en dus een beetje boven het objectief. Ze maakt zich klaar voor een korte eeuwigheid.
Maar de foto werd geen vakantiekiekje. Een jaar na de opname verscheen ze paginagroot in Vrij Nederland. Op deze plek en op dit formaat is de foto essentieel anders. Het dikke absorberende papier van het weekblad maakte de kleuren voller. Het Poolse meisje kreeg een artistiek aureool. De foto was, alleen al omdat hij daar verscheen, waardevol en bekend en omdat er nog foto's waren met andere jonge meisjes aan de zee, werd deze foto het onderdeel van een project en een visie. De foto leidt een eigen leven, ver van het Poolse meisje. Het meisje is een soort symbool geworden. Ze stond model voor een manier van kijken, op deze foto is ze minder zichzelf, ze hoort nu bij de fotograaf.
Rineke Dijkstra heeft zeer herkenbare menselijke verschijnselen lichtjes uitvergroot. Ze heeft de kwetsbaarheid gestalte gegeven, het fragiele, nog onvolwassen meisje krijgt de allure van een Venus. Ze toont een schijnbaar ongekunsteld portret en toch is dit beeld, als van alle tijden, ook tragisch en zelfs een beetje komisch. Het draagt de kenmerken van een groot kunstwerk in zich: het ontroert ons, het is niet direct in woorden te vertalen, het bevat een mysterie.
Het halfnatte badpak maakt een gênante plek. Het meisje is een beetje te water gegaan en het resultaat is nogal belachelijk, en toch poseert ze. Eigenlijk kon ze zich niet voorstellen hoe helder dit ongemak in beeld