Vooral het boven elkaar plaatsen van glas en beton in de gevelopbouw krijgt van hen een bijzondere aandacht.
De publicatie in deze uitgave van een brief van een vriend, de internationaal befaamde Spaanse kunstenaar Juan Muñoz, die vragen stelt over de betekenis van het huis, geeft het boek een zeer persoonlijk karakter. Daarnaast kan men een boeiend gesprek lezen tussen Paul Robbrecht en Fashid Moussavi, waarin een aantal drijfveren van het werk tot uiting komt. Hierin maakt Robbrecht ook het fundamentele verschil duidelijk tussen architectuur en beeldende kunst. Hij stelt dat architectuur nauwelijks haar positie hoeft waar te maken, aan haar bestaansrecht wordt niet getwijfeld. Een kunstenaar daarentegen kan zelfs vanuit een negatie werken maken, creaties waarop niemand zit te wachten. Deze positie kan de architectuur niet innemen. Steven Jacobs benadrukt dat juist in de erkenning van het onderscheid tussen architectuur en beeldende kunst de potentie ontstaat om ze samen te brengen. Met name het geduldige en trage aftasten van beide invalshoeken vormt de kern en de rijkdom van een oeuvre dat al vijfentwintig jaar groeit.
Door het concept van het boek komt een aantal boeiende projecten niet aan bod, zoals hun interessante en de niet geselecteerde wedstrijdontwerpen voor het opnieuw aanleggen van het gebied rond het Gentse Belfort of de sociale woonwijk op het terrein van de voormalige Gentse Hollainkazerne. Bij deze projecten werkte het duo samen met de talentvolle architecte José van Hee die al een aantal schitterende woningen realiseerde. Het boek bevat één foto van hun interventie in het Museum Dhondt-Dhaenens te Deurle. Wie ter plaatse gaat kijken, zal nauwelijks vermoeden hoe op bijna onzichtbare wijze de ruimte drastisch is geherformuleerd. Zelfs in dit uiterst kleine werk toont Robbrecht de kracht van de mutaties die een ontwerper kan introduceren.
Deze uitgave is een mooie start van de
Paul Robbrecht & Hilde Daem, De Aue-paviljoenen in Kassel.
Ludion-reeks. De manier waarop Gracia Lebbink op een uiterst beheerste wijze het boek vorm gaf, verdient grote waardering, evenals de zwart-wit fotografie van Kristien Daem, die dit innemend werk al jaren op de gevoelige plaat vastlegt.
Marc Dubois
steven jacobs, Werk in architectuur / Paul Robbrecht & Hilde Daem, Ludion, Gent, 1998, 159 p. |