vangenen met hun verleden in het reine trachten te komen. Zwijgen en proberen te vergeten of praten, opnieuw doorleven en verwerken, wat is de juiste methode?
In de film Left Luggage is te zien hoe de jonge Chaja (een sterk debuut van de Engelse Laura Fraser) gebukt gaat onder de worsteling van haar ouders. Haar vader (een ontroerende Maximilian Schell) raakt geobsedeerd door het idee de twee koffers, die hij in de oorlog ergens had begraven, op te sporen. Het is zijn remedie tegen het knagend oorlogsleed waarmee zijn vrouw (Marianne Sagebrecht) op andere wijze tracht te leven. Zoals hij opmerkt: ‘Jij wilt Auschwitz verbergen onder een stapel zelfgebakken cakes’. Waarop zij antwoordt: ‘En jij, jij graaft niet naar koffers, jij wil je verloren zelf opgraven!’
Filosofie-studente Chaja kijkt machteloos toe en weet tegenover het onvoorstelbare verleden van haar ouders slechts haar eigen levenslust te plaatsen, haar onafhankelijkheid en zelfvertrouwen. Niet religieus opgevoed is het jood-zijn voor haar van weinig betekenis. Tot zij, door geldnood gedwongen, een baantje aanneemt als kinderverzorgster bij het streng orthodoxe Chassidische gezin Kalman, bestaande uit vader (Jeroen Krabbé), moeder (een indrukwekkende Isabella Rossellini) en vijf kinderen.
Aanvankelijk gruwt Chaja van de Chassidiem, zoals deze zich door de Antwerpse straten nabij het station spoeden, met hun zwarte hoeden en lange jassen, hun pijpenkrullen en baarden. De eeuwenoude rituelen en strenge regels en voorschriften zijn Chaja een gruwel, maar het vijfjarig zoontje Simcha verovert haar hart en zal haar uiteindelijk bewust maken van haar joods-zijn, waarna zij haar vader kan steunen in zijn speurtocht naar zijn koffers, c.q. zichzelf.
In het scenario dat Edwin de Vries maakte
Laura Fraser en Adam Monty in ‘Left Luggage’ van Jeroen Krabbé.
van Friedmans roman overheerst het thema van respect voor het anders-zijn. Een actueel thema in een tijd waarin vele vormen van anders-zijn moeten worden gerespecteerd, tot en met de moslim-orthodoxie. Toch heeft De Vries er niet voor gekozen het scenario om te zetten naar de huidige tijd.
Left Luggage speelt zich af in de vroege jaren zeventig, mogelijk omdat in die tijd, ruim vijfentwintig jaar na de Tweede Wereldoorlog, voor het eerst pogingen werden gedaan met het verleden in het reine te komen en aan een nieuw joods zelfbewustzijn te werken. Deze pogingen zijn geslaagd te noemen, gezien de enorme opleving tegenwoordig van de interesse in joodse dan wel Jiddische literatuur en klezmer-muziek.
Vanuit deze kennis kijkt regisseur Jeroen Krabbé terug naar de jaren zeventig, waarin door jongelui de revolutie werd gepreekt ter-