Van dat oeuvre stelde Luc Leytens een volledige lijst op: 278 nummers, oorspronkelijke werken, gecomponeerd tussen 1902 en 1958. Dat overzicht vulde hij aan met ‘onzekere werken’, bewerkingen en anonieme composities. De werken worden voorgesteld in chronologische orde, wat voor de meeste bladzijden geen moeilijkheden opleverde, omdat een groot aantal autografen door de componist precies werd gedagtekend. Van elk werk worden de eerste maten in een keurig notenbeeld afgedrukt, van de meerdelige partituren staat zelfs het incipit van elk deel genoteerd. Dat is voldoende om een juist idee te krijgen van de aard en het idioom van het werk. De auteur heeft zich echter niet beperkt tot het notenbeeld. Systematisch vermeldt hij voor elke compositie de bezetting, de plaats en datum van compositie, eventueel de tekstdichter, de uitgave(n), de tessituur, het aantal maten, de eerste uitvoering en de mogelijke opdrachtgever. Hij geeft verder aan waar het manuscript bewaard wordt en noteert eventueel de referenties van de discografie.
In tegenstelling tot wat men op het eerste gezicht zou verwachten, biedt deze catalogus meer dan een droge opsomming van cijfers, jaartallen en bibliografische gegevens. Van de vier opera's geeft de auteur ook de korte inhoud. In de gedetailleerde levenskroniek - jaar per jaar opgesteld - situeert hij verscheidene werken in de juiste biografische context en corrigeert hij enkele onnauwkeurigheden die in een vroeger biografie (Beknopte kroniek van Jef van Hoof, 1986) waren binnengeslopen. Het geheel werd aangevuld met o.a. een overzicht van het literaire werk van Jef van Hoof, de iconografie met betrekking tot de componist en een uitgebreide bibliografie. Een alfabetische titel-catalogus vergemakkelijkt het opzoeken en een twintigtal afbeeldingen verluchten de studie.
Deze thematische catalogus is het resultaat van jarenlang monnikenwerk en getuigt van
Jef van Hoof (1886-1959) - Foto P. van den Abeele.
een wetenschappelijke acribie. Het is een standaardwerk dat in geen enkel opzicht hoeft onder te doen voor soortgelijke publicaties in het buitenland.
Hugo Heughebaert
luc leytens, Thematische catalogus van de werken van Jef van Hoof, K.A.W.L.S.K., Paleis der Academiën, Brussel, Uitgeverij Brepols, Turnhout, 514 p. |