En dus heeft de filmmaker de techniek en vormgeving van zijn film volledig aangepast aan deze generatie. Naar de Klote! is opgenomen met het nieuwste type digitale videocamera en vervolgens op video gemonteerd met behulp van de modernste digitale effect technieken. Nadat het materiaal op kleur was gecorrigeerd - waarbij een overdosis aan felle neonkleuren werd nagestreeft - werd het overgezet op 35 mm film. Naar de Klote! is de eerste speelfilm die beeld voor beeld naar filmmateriaal is geprint; waarbij, volgens de makers, ‘het praktisch en handzaam gebruik van video goed combineert met de visuele elegantie en structurele kwaliteit die eigen is aan het fotografische procédé.’ Einde van de wervende citaten, maar wat ziet (en hoort) de kijker dan vervolgens?
Een op de massieve bastonen van nieuwe housenummers voortgestuwde, razendsnelle en letterlijk oogverblindende wisseling van gemanipuleerde beelden, die de illusie van een housetrip wekken. Zoals de filmmaker zelf verklaart: ‘Het is een gebruikersfilm: de beelden komen voort uit een drugservaring, het is een trip.’
De muziek, variërend van de ferme drum- en baspartijen van The Party Animals tot de woeste hardcore van Flamman en Abraxas, heeft een belangrijke narratieve functie. Maar de opeenvolging van scènes en inhoud van Naar de Klote! munt niet uit door een opzienbarende narratieve rijkdom.
In schrijnend contrast met het geavanceerde technische geweld van beeld en geluid staat de simpelheid van het uiteindelijk zeer conventionele verhaaltje dat wordt verteld. Het behelst de avonturen van een jong, uit Tilburg afkomstig paartje in Amsterdam. Zij, genaamd Jacqueline, maakt via werkzaamheden in een coffeeschop carrière in de drugswereld, dankzij haar contacten met een louche dealer. Hij, genaamd Martijn, houdt zich onledig met Internet en de kweek van hennepplanten. Het liefst ligt hij gelukzalig op de bank te blowen terwijl zijn Jacqueline meegezogen wordt in het houseparty- en drugcircuit, mede door toedoen van twee ambitieuze, bikkelharde vriendinnen die zich ten doel hebben gesteld de fameuze DJ Cowboy te onttronen en een eerste hitsingle te maken.
Als dom Jacquelientje eindelijk bedenkt dat ze in een onfrisse omgeving terecht is gekomen, is daar haar prins Martijn die haar, even niet onder de invloed van zijn jointjes, redt uit haar nachtmerrie, geholpen door een stel vrolijke ‘gabbers’. Zeker deze scène lijkt gestolen uit een jongensboek anno jaren vijftig, waarvan de boodschap moet luiden dat eendracht macht maakt. Maar ook het einde van de film, waarin het wederom gelukkige stel terugkeert naar provinciestad Tilburg, omdat het in de grote stad Amsterdam zo vreselijk niet pluis is, heeft een oudbakken moraal.
Naar de klote! moet, ondanks alle ronkende teksten over de betekenis van deze film als dé ervaring van de jaren negentig, toch vooral worden gezien als een redelijk geslaagd experiment met nieuwe audiovisuele technieken. En zeker evenzeer als een experiment in het benaderen van een specifieke doelgroep en het tot stand brengen van een kleine hype, waarbij het toverwoord ‘digitaal’ alle deuren moet openen.
Desalniettemin verrijkt ook Naar de Klote! het recente speelfilmaanbod, dat in een grote diversiteit facetten van de huidige Nederlandse samenleving aanstipt. Een verdienste van de film is de hechte eenheid tussen beeld en geluid als gelijkwaardige ingrediënten, een andere verdienste is het natuurlijke spel - voor zover dat beoordeeld kan worden in de wel zeer flitsende montage - van de jonge acteurs. Fem van den Elzen als Jacqueline en fotomodellen Afke Reijenga en Jorinde Moll als de twee vriendinnen debuteren als acteurs, Tygo Gernandt speelt als Martijn zijn eerste filmrol na enkele televisie-optredens. De andere twee hoofdrollen, de louche drugdealer en de beroemde DJ, worden vertolkt door de meer ervaren Hugo Metsers III en Thom Hoffman. De laatste liet overigens weten zich uitzonderlijk vrij in zijn spel te hebben gevoeld, nu er slechts zo'n klein, mobiel videocameraatje was om rekening mee te houden. Dat neemt niet weg dat ik persoonlijk na het bekijken van Naar de Klote! - beter gezegd na het ondergaan van deze film - met enige weemoed terugdacht aan de grote klassiekers van het witte doek, gemaakt met een solide filmcamera op subtiel filmmateriaal en in een draaglijk tempo gemonteerd met behulp van schaar en plakband. Maar ik ben dan ook van de verkeerde generatie.
Gerdin Linthorst