Publikaties
Het aantal publikaties dat aan de Eerste Wereldoorlog in West-Vlaanderen en Noord-Frankrijk gewijd is, valt niet meer te tellen. Het onderwerp blijft vele bezoekers naar deze streek trekken en er verschijnen dan ook jaarlijks nieuwe toeristische gidsen die de geïnteresseerden begeleiden bij hun tocht langs de sporen van ‘de Grote Oorlog’. Met de steun van het Europese Interregfonds en de provincie West-Vlaandereren verscheen de cultuurtoeristische brochure In het spoor van '14-'18. Deze brochure is een bewerking van de in 1981 door G. Vandenberghe uitgestippelde ‘Frontroute’, maar deze geactualiseerde versie werd uitgebreid naar Noord-Frankrijk toe. De brochure beschrijft vier routes: een ten noorden en een ten zuiden van Diksmuide; een ten noorden en een ten zuiden van leper. De toeristische gids Van Ijzer tot polder van Willy Moons beperkt zich niet tot de plaatsen die betrekking hebben op de Eerste Wereldoorlog, maar is, in tegenstelling tot de eerste gids niet grensoverschrijdend. Dit boek biedt het verhaal van de steden Diksmuide, Veurne en Nieuwpoort en van de kleine dorpjes daartussen. Voor de reizigers die Rijsel willen bezoeken is er ook een interessante stadsgids verschenen: Lille. Stadsgids van Rijsel door Jan Yperman. Aan de hand van enkele wandelingen kan men met deze gids Rijsel verkennen.
In het spoor van '14-'18. Langs Nieuwpoort, Diksmuide, Ieper en Armentières. Cultuurtoeristische brochures, Provincie West-Vlaanderen, Dienst voor Cultuur, (Koning Leopold III-laan 41, B-8200 Sint-Andries), Brugge, 1994, 80 p. (In diezelfde reeks is ook een brochure verschenen over Van Bosgeuzen tot beeldenstorm. De Geuzen in het zestiende-eeuwse Westkwartier).
willy moons, Van Ijzer tot polder, Davidsfonds, Leuven, 1995, 128 p.
jan yperman, Lille. Stadsgids van Rijsel, Uitgeverij Emiel Decock, Aartrijke, 1995, 60 p.
Wie zich op een meer theoretische manier wil verdiepen in toerisme kan nu ook gebruik maken van een zelfstudiecursus. Door de Open Universiteit van de K.U. Leuven Campus Kortrijk en de Formation Continue Education Permanente van de Universiteit van Rijsel (Lille III) werden twee cursussen ontworpen. De Vlaamse partner maakte een cursus over het toerisme in Vlaanderen in het Frans en de Franse partner een over Noord-Frankrijk in het Nederlands. De uiteindelijke bedoeling van deze cursussen is de grensoverschrijdende samenwerking te bevorderen. Kennis over de regio aan de andere kant van de grens is daarbij een van de voornaamste vereisten. Beide cursussen hebben ongeveer dezelfde structuur. Na een korte inleiding wordt algemene informatie gegeven over de regio zelf, bovendien krijgt men veel informatie over de toeristische bezienswaardigheden, de toeristische infrastructuur en officiële instanties die zich met toerisme bezighouden. Een belangrijk gedeelte van deze cursussen handelt ook over de economische aspecten van het toerisme. Beide cursussen bestaan uit een lessenpakket en een video met een speelduur van een uur. Deze cursus is een eerste deel uit een reeks van vier. De andere delen, die nog samengesteld moeten worden, zullen handelen over economie, infrastructuur, instellingen en milieu en maatschappij en cultuur.
Informatie over deze zelfstudiecursus kan men krijgen bij de Katholieke Universiteit Campus Kortrijk, Open Universiteit, E. Sabbelaan 53, B-8500 Kortrijk.
Tel. +32 (0) 56 24 62 66.
Dirk van Assche