Eigentijdse muziek en Wim Henderickx
Het is opvallend hoe de hedendaagse muziek gestaag aan een vaste plaats verovert in het rijk beladen Antwerpse concertleven. Affiches met uitsluitend actuele muziek beginnen een ruimer publiek aan te spreken. Ook op de traditionele concertprogramma's komt de twintigste-eeuwse en zelfs de eigentijdse muziek meer en meer voor. De Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde en Cofena, twee concertverenigingen die vooral het klassieke repertoire koesteren, verrassen met namen als B. Bartok, D. Sjostakowitsj, E. Korngold, P. Schulthorpe, H. Gorecki. Tijdens een driedaagse happening in de veilingzaal Campo stelde I Fiamminghi het oeuvre van Wilfried Westerlinck voor; volgend jaar valt Roland Coryn die eer te beurt. Het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Vlaanderen werkt zeer intens aan de mentaliteitsverandering van het publiek o.a. door een consequente exploratie van de hedendaagse muziek: van A. Schönberg en B. Bartok tot K. Goeyvaerts en A. Schnittke. Naast de jaarlijks terugkerende opdrachten aan Vlaamse musici worden ook eminente buitenlandse componisten bij de activiteiten van het orkest betrokken. In de loop van dit jaar worden de spots gericht op Gija Kantsjeli. Van deze Georgische ‘composer-in-residence’ vertolkt het orkest enkele symfonische werken en creëert het, samen met M. Rostropovitsj, I Ya, een concerto voor cello en orkest.
Koploper in deze vernieuwingsbeweging is ongetwijfeld deSingel. Dit internationale kunstencentrum stelt elk seizoen verscheidene concertreeksen samen. Enkele daarvan zijn volledig aan twintigste-eeuwe componisten gewijd. B. Bartok in '94-95, L. Berio, P. Hindemith en K. Goeyvaerts in '95-'96. Andere zijn gewijd aan Belgische componisten die al geruime tijd met deSingel verbonden zijn: L. van Hove, L. Brewaeys en W. Henderickx. Daarnaast worden nog tal van hedendaagse componisten belicht in projectweken zoals ‘Twintigste eeuw’ en de cyclus van De Munt of van de Beethoven Academie. Dat alles resulteert in een boeiende kennismaking met het oeuvre van o.a. H. Lachenmann, W. Rihm, G. Kurtag, K. Huber, H. Holliger, P. Eötvös, F. Donatoni, S. Gubaidulina e.a.
Een naam die de jongste tijd sterk in het oog springt en op verscheidene concertprogramma's voorkomt, is die van Wim Henderickx, een van de talentrijkste Vlaamse componisten uit de jongere generatie.
Wim Henderickx werd geboren te Lier op 17 maart 1962. Hij studeerde aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium en behaalde er eerste prijzen in disciplines als slagwerk, notenleer, harmonie, contrapunt, fuga en - in de klas van Willem Kersters - compositie. Momenteel is hij leraar harmonie, contrapunt en muziekanalyse aan het voornoemde conservatorium en het Lemmensinstituut te Leuven. Als paukenist is hij verbonden aan de Beethoven Academie en het Eugène Ysaye Ensemble. In die orkestgroepen deed hij flink wat kennis en ervaring op in de mogelijkheden van instrumentale kleuren en combinaties.
Hoewel hij naast zijn drukke beroepsbezigheden nog geen tien jaar aan het componeren is, bevat zijn oeuvre al een dertigtal werken, zowel kamermuziek als orkestbladzijden. In de loop der jaren maakten zijn stijl en conceptie wel een evolutie door. De kennismaking met Le Sacre du Printemps van I. Stravinsky deed