Het ‘verzonnen’ Antwerpen
‘Antwerpen in de literatuur - Literatuur in Antwerpen.’ Dit is de programmatische ondertitel van Verzonnen stad, het jongste boek van Jan Lampo. De auteur beschrijft in zestien hoofdstukken het literaire reilen en zeilen in de Sinjorenstad door de eeuwen heen en hij gaat bovendien op zoek naar wat grote (en minder grote) auteurs over Antwerpen te berde hebben gebracht.
Het aantal genoemde prozaschrijvers, dichters, toneelschrijvers en andere personen die op een of andere manier met het Antwerpse literair-culturele leven te maken hadden, is verbluffend. We noemen lukraak enkele namen: Jan van Boendale, Anna Bijns, Constantijn Huygens, Jan Frans Willems, Jan Alfried de Laet, Pieter Frans van Kerckhoven, Domien Sleeckx, Roger de Beauvoir, Victor Hugo, Georges Eekhoud, Emile Verhaeren, Paul van Ostaijen, Neel Doff, Emmanuel de Bom, Lode Baekelmans, Willem Elsschot, Gerard Walschap, Paul Snoek, Jef Geeraerts en Eric de Kuyper. Ook een ‘Hollander’, in het Frans publicerende Vlamingen en drie Fransen maken deel uit van dit rijtje. De literaire grootsheid van Antwerpen of het beeld van deze stad in de literatuur werd echt niet alleen bepaald door rechtgeaarde Sinjoren. Elk hoofdstuk in Verzonnen stad wordt voorafgegaan door een gedicht waarin de Scheldestad wordt geëvoceerd. Er zijn onder meer fragmenten van Jan van Nijlen, Karel Lodewijk Ledeganck, Joost van den Vondel, Emile Verhaeren, Paul van Ostaijen en Marnix Gijsen. Zo krijgt de lezer ook een fraaie gevarieerde poëtische bloemlezing van Antwerpen.
Jan Lampo heeft het zich niet gemakkelijk gemaakt. Niet alleen bestrijkt hij in deze publikatie enkele eeuwen, met elk hun wisselende politieke, maatschappelijke en culturele achtergrond, ook heeft hij elke vorm van oppervlakkigheid