door zijn vader verwaarloosd voelt, en de figuur van Edmund (in feite O'Neill zelf) in Lange dagreis.
Ook de ontgoochelde Carlotta is een spiegelbeeld van de aan morfine verslaafde moeder die haar carrière opofferde aan haar huwelijk. Net zoals Lange dagreis loopt Noréns stuk uit op de ‘nacht’: de totaal stukgereten personages blijven achter en zoeken slechts bescherming in de ‘schaduwen’.
Hoezeer Noréns stuk inderdaad de wereld van Eugene O'Neill weergeeft, werd ook aangetoond door de produktie Rijkemanshuis (More Stately Mansions) door Het Zuidelijk Toneel. Het is een bijzondere verdienste van dit gezelschap dat het dit moeilijke, lange, postume stuk, waarvan O'Neill zelf geen definitieve versie bepaalde, op de planken gebracht heeft. Rijkemanshuis is een familiedrama par excellence waarin de moederbinding centraal staat. Simon neemt aanvankelijk afscheid van zijn moeder maar wanneer hij de ouderlijke zaak overneemt en met zijn gezin opnieuw bij haar intrekt, wordt de toeschouwer getuige van de spanningen en de dramatische verandering in de driehoek moeder-zoon-vrouw.
Het is treffend dat in elk van deze moderne familiedrama's het meta-theatrale element een belangrijke functie heeft. In Albees stuk organiseren George en Martha bizarre ‘spelletjes’ waarmee ze elkaar en vervolgens hun bezoekers proberen te kwetsen. Het geheel van het stuk met zijn uitdrukkelijke driedeling - Acte 1: Pret en spelletjes; Acte 2: Walpurgisnacht; Acte 3: Het exorcisme- groeit uit tot een ritueel, waarin de demon wordt uitgedreven en dat George en Martha, gepijnigd maar ook gelouterd achterlaat. Lijken de spelletjes aanvankelijk op een vlucht uit de ondraaglijke werkelijkheid, dan blijkt spoedig dat zij deel uitmaken van het drama als therapie. In O'Neill is alleen al vanwege het onderwerp en de verwijzing naar Lange dagreis het theatrale element nog nadrukkelijker en natuurlijker in het stuk ingebed. Rijkemanshuis heeft niet zo'n voor de hand liggende theatrale dimensie, al kan men
Marie-Louise Stheins en Peter de Graef in ‘Wie is bang voor Virginia Woolf’ door Theater Malpertuis, Tielt - Foto Ingrid de Mecheleer.
hier toch wijzen op het rollenspel dat het hoofdpersonage Simon zelf ‘regisseert’. In een cruciale fase van het drama vraagt hij zijn vrouw of ze tevens zijn secretaresse/minnares wil worden. Zijn moeder moet haar ‘rol’ dan beperken tot het ontvangen van hem in haar tuin, symbool voor de geborgenheid in de moederschoot. Dit rollenspel wordt voor Simon een manier om orde op zaken te stellen in zijn leven. De theatrale dimensie blijkt in deze stukken een strategie te zijn om het innerlijke drama te exploreren.
Juist deze dimensie biedt theatermensen dan ook een interessante sleutel tot de visuele interpretatie van deze drama's. Regisseur Dirk Tanghe laat zijn acteurs zeer realistisch acteren. Onverstaanbaarheid en een dialectisch accent duiken daarbij zelfs op, maar kunnen niet opwegen tegen de grote gedrevenheid en het ‘naturel’ dat de acteurs weten te bereiken. Vooral de schijnbaar zelfbewuste, uitdagende Marie-Louise Stheins als Martha en de cynischnonchalante Peter de Graef als George spelen uitstekend. Dirk Tanghe doorbreekt het naturalisme echter door het erg gestileerde decorbeeld en vooral door zijn origineel gebruik van de ruimte. De opvoering had plaats in de kale, industriële ruimte van Backstage te Gent. Daarin plaatste hij een ongewoon grote salontafel vol met kleur- en etiketloze flessen en glazen: dit was van het begin af aan meer een arena dan een woonkamer. Bovendien liet hij voor het laatste bedrijf, dat hij in de kamer situeert, de publiekstribune verschuiven naar de