Ook ensembles als The Tallis Scholars, The Gabrieli Consort, The Antwerp Connection, Oltremontano e.a. leverden keurig werk.
Tijdens dezelfde week hield de Internationale Musicologenvereniging haar vijfde syposium in Antwerpen. Het was gewijd aan ‘Lassus and his time’. Op uitnodiging van de Alamire Foundation (KU Leuven) belichtten een tiental professoren en specialisten op de eerste plaats de diverse aspecten van het profane oeuvre van Lassus, maar daarnaast ook onderwerpen als het muziekleven in Antwerpen ten tijde van Lassus, de uitgeverij Plantin-Moretus, strijkinstrumenten in de hofkapel te München enz.
Ook visueel was er het één en ander te beleven. Allereerst de kleine, maar zeer verzorgde tentoonstelling in het Vleeshuis, ‘Orlandus Lassus en Antwerpen’. Centraal daarin stonden de twee hierboven geciteerde Antwerpse drukken. Daaromheen werden de activiteiten gegroepeerd van de Antwerpse muziekuitgeverijen, de Antwerpse werken van Lassus naar genre en stijl, en de latere Antwerpse Lassusdrukken met originele stukken en afbeeldingen.
Terzelfdertijd liep in het Hessenhuis de tentoonstelling ‘Muziek in de kunst’. Een eerste gedeelte toonde een vijftigtal schilderijen van Vlaamse en Hollandse meesters uit de Gouden Eeuw, waaruit overduidelijk bleek welke maatschappelijke en zinnebeeldige betekenis de muziek, dans en zang in die tijd kenden. Ook in het tweede deel kwam dat thema aan bod maar dan aan de hand van niet minder dan 120 grafische prenten. Twee luisterrijke tentoonstellingen, waarbij verzorgde catalogi met tal van interessante bijdragen werden uitgegeven.
Met ‘Laus Polyphoniae’, gewijd aan de glansrijkste periode uit onze muziekgeschiedenis, legt Antwerpen een strikt eigen accent binnen het Festival van Vlaanderen en geeft het daaraan aanzienlijk meer dimensie. Voor 1995 staan H. Waelrant en de Antwerpse drukkers op het programma. De muziekwereld kijkt er met veel belangstelling naar uit.
Hugo Heughebaert
Noot:
Orlandus Lassus en Antwerpen, catalogus van de tentoonstelling, 144 p.
Music and painting in the Golden Age, Engelse versie met Nederlandse bijlage, 380 p.
Muziek & Grafiek. Burgermoraal en muziek in de 16de- en 17de-eeuwse Nederlanden, 160 p.