Leipzig als centrum voor de Neerlandistiek in Europa
Op 16 en 17 november 1990 organiseerde de Sektion Germanistik und Literaturwissenschaft van de Karl-Marx-Universität (KMU) te Leipzig een colloquium ter ere van haar jarige hoogleraar in de Neerlandistiek, dr. habil. Gerhard Worgt (65). De jubilaris kreeg lezingen en artikelen aangeboden over de Nederlandse en Duitse taal, literatuur en cultuur door collega's uit België, Bulgarije, Duitsland, Finland, Joegoslavië, Nederland, Polen en de Sovjetunie. Deze ruime internationale hulde loopt parallel met het grote belang dat Professor Worgt met zijn Fachbereich Niederlandistik voor het onderwijs en de verspreiding van het Nederlands in Duitsland en in Europa heeft.
Het onderwijs in de Nederlandse taal en literatuur kent aan de KMU een traditie van meer dan zeventig jaar. De afdeling Neerlandistiek werd er nl. reeds in 1919 opgericht. De eerste hoogleraar Nederlandse taal- en letterkunde was de uit Noord-Holland afkomstige André Jolles (1874-1946). In 1927 werd Theodor Frings (1886-1968) benoemd, die de Neerlandistiek in Leipzig een hechte taalwetenschappelijke basis gaf. In de volgende decennia bouwden hij, zijn studenten en latere medewerkers het onderwijs en onderzoek in vele richtingen uit, o.a. door belangwekkende publikaties op het gebied van de studie van het Nederlands en het Nederduits, het Veldeke-onderzoek enz.
Tot de eerste naoorlogse generatie studenten van Frings behoort o.a. Gerhard Worgt, die in 1968 aan de KMU benoemd werd tot ‘Professor für Niederlandistik und neunordische Sprachen’. De verdiensten van Professor Worgt zijn niet gering: mede door zijn inspanningen werd Leipzig vanaf het begin van de jaren '70 tot een belangrijk centrum voor de Neerlandistiek, van waaruit het Nederlands niet alleen in de (voormalige) DDR maar ook in tientallen andere landen verspreid werd. Er kwamen steeds meer studenten, zowel uit binnen- als buitenland (o.a. Centraal- en Oost-Europa, Vietnam, Korea, Afrika en Latijns-Amerika). Veel docenten en onderzoekers die zich heden ten dage aan universiteiten en hogescholen in Bulgarije, Duitsland, Hongarije, Polen, de Sovjetunie en Tsjechoslovakije met het Nederlands bezighouden, hebben hun opleiding van Professor Worgt gekregen. Hij zorgde ook voor vaste academische contacten met o.a. Vlaanderen en Nederland, gaf cursussen Nederlands aan universiteiten in Finland, Polen en Joegoslavië en publiceerde verscheidene taalgidsen, taalcursussen en vertaalwoordenboeken waarmee anderstalige studenten-Nederlands dagelijks hun voordeel doen. Hij is actief binnen de Internationale Vereniging voor Neerlandistiek (waarvan hij bestuurslid is) en organiseerde talrijke colloquia. Hij kreeg in 1988 de Visser-Neerlandia Prijs voor zijn grote verdiensten op het gebied van de verspreiding van de Nederlandse taal en cultuur in het buitenland.
Het Fachbereich Niederlandistik van de KMU telt in het lopende academiejaar een zeventigtal studenten. Zij hebben behalve voor de Nederlandse taal en cultuur vooral belangstelling voor de literatuur uit de Lage Landen (getuige daarvan de afstudeerscripties over het werk van H. Heijermans, L.P. Boon, H. Claus, H. Mulisch e.a.) en velen onder hen werken in een vertalerscollectief mee aan de Duitse vertaling van Nederlandstalige literaire werken. Fachbereichsleiterin is mevr. dr. sc. phil. Helga Hipp en aan de vakgroep is reeds vele jaren (alweer grotendeels dankzij Professor Worgt) ook een