De franse nederlanden
De Kelten zijn daar!
De geschiedenis van Europa begint met de Kelten! Vanaf de 6e eeuw tot aan de verovering door de Romeinen (1e eeuw v.C) speelden de Kelten hier de hoofdrol. Toch was er over deze volkeren, buiten wat we bij Cesar kunnen lezen, tot voor twintig jaar zeer weinig bekend. In de geschiedenis-boeken stond dat hun cultuur barbaars was en werd vooral hun krijgshaftigheid geroemd. ‘Ze leefden van de jacht en de visvangst, dronken mede, en hun geliefd tijdverdrijf was de oorlog.’
Dank zij het werk van de archeologen de laatste twintig jaar kan men nu een heel ander beeld tonen van de Keltische cultuur en blijkt hoe geraffineerd en kunstzinnig deze cultuur wel is geweest. De resultaten van dit onderzoek zijn nu bijeen gebracht op een didactische tentoonstelling die tot januari 1991 te zien was in het Musée des Beaux-Arts te Valenciennes en vervolgens nog te bezichten is in Duinkerke (januari-maart 1991), Luik (april-juni 1991), Châlonssur-Marne (juni-september 1991) en Parijs (september-november 1991).
De tentoonstelling geeft een beeld van de Kelten in Noord-Frankrijk en België. Deze streken zijn bijzonder belangrijk in de geschiedenis van de Kelten. Er zijn hier heel wat interessante vondsten gedaan.
De Kemmelberg bijvoorbeeld, was een belangrijke Keltische vesting. Maar ook in andere streken van België en Noord-Frankrijk zijn vestingen, nederzettingen en begraafplaatsen gevonden. Op de tentoonstelling worden foto's van de belangrijkste opgravingen getoond en in de mooi verzorgde catalogus worden ze ook uitvoerig beschreven. Daarnaast zijn op deze tentoonstelling ook voorbeelden te zien van het fraaie en gave vaatwerk van de Kelten, en van sieraden en muntstukken. Wie nog gelooft dat de Romeinen de cultuur in onze streken hebben ingevoerd, moet deze tentoonstelling maar eens bezoeken of de catalogus lezen.
Dirk van Assche
Les Celtes en France du Nord et en Belgique. VIe-Ier siècle avant J.C., Crédit Communal, Brussel, 1990, 280 p.