Na 30 jaar stimulans inzake Frans-Vlaanderen staat de Stichting Ons Erfdeel nog altijd mee vooraan bij het bekendmaken van deze complexe problematiek.
Het openingsartikel is meteen actueel. P.J. Thumerelle beschrijft La fécondité dans le Nord-Pas-de-Calais: de familles nombreuses d'hier aux petites families de demain. Na de hoge nataliteit in de 19de en 20ste eeuw in deze streek is het geboortecijfer na 1965 gedaald, maar blijft 18% hoger dan het Franse nationale gemiddelde. De auteur betrekt hierbij ook mentale en sociale verklaringen.
Rudolf van de Perre, auteur van een bijzondere gewaardeerde monografie over André Demedts brengt Frans Vlaanderen in het werk van André Demedts, de man die meer dan 30 jaar geleden aan de basis lag van de heroplevende belangstelling voor dit gebied en mee aan de wieg stond van Ons Erfdeel. Sociale, historische en nationale elementen in het oeuvre van Demedts worden door Van de Perre met preciesheid geduid. F. Loyer, met Lille 1900: Art Nouveau et classes moyennes, speelt in op de brede belangstelling voor dit cultuurfenomeen. We zien hoe ook deze stijl, daar en in die periode, het produkt was van een (klein)burgerlijk streven.
Johan van de Wiele belicht kritisch en genuanceerd Het optreden van inquisiteur Pieter Titelmans en zijn inquisitierechtbank in het Westkwartier en Waals-Vlaanderen tussen 1545 en 1566. In La région Nord-Pas-deCalais, une collectivité territoriale avant la lettre behandelen M. Breuillard-Pollet en M. Cliquennois de problemen van de Franse staatsordening tussen deconcentratie en decentralisatie. Prof. G. van Dievoet brengt in De ‘Somme rural’ van Johan Bouttillier en het Vlaamse recht een boeiend stuk geschiedenis van het oude gewoonterecht in het Doornikse en de kasselrij Rijsel. Een tweede brok rechtsgeschiedenis brengt D. Clauzel met Lille-1373: ‘les libertés en question’. Het is een juridisch interessante betwisting tussen de vrijheden van de poorterij en de kerkelijke overheid. Een taalsociologisch onderzoek met nieuwe analyses brengen H. Ryckeboer en F. Maeckelberghe in Dialect en standaardtaal aan weerszijden van de rijksgrens in de Westhoek. Le M.R.P. dans le Nord-Pas-de-Calais van B. Bethouart beschrijft de centrumpartij Mouvement Républicain Populaire vanaf de stichting tijdens Wereldoorlog II tot in de jaren zestig. In West-Vlaanderen als toeristische en economismche aantrekkingspool voor Frans-Vlamingen reikt N. Vanhove een cijfermatige analyse aan van dit fenomeen. Het toerisme komt eveneens aan bod in Régionalisme, tourisme et NordPas-de-Calais entre les deux guerres van Robert Vandenbussche.
Michiel Nuyttens bezorgt het tweede deel van De Franse Nederlanden in Nederlandstalige periodieken (tot 1918), een historisch overzicht van de meestal sporadische aandacht voor Frans-Vlaanderen in de pers. Het zwaartepunt ligt bij de activiteiten van het Algemeen Nederlands Verbond en bij de Flandria irredenta-idee tijdens Wereldoorlog I.
La femme à Dunkerque à la fin du Moyen Age van S. Curveiller beschrijft de sociale positie van de vrouw uit de burgerij en van die uit het gewone volk. Reeds voor de twaalfde maal verzorgt C. Moeyaert zijn rubriek (met lexicon) De schrijftaal van de Westhoek in Frankrijk; ditmaal over de Nederlandse teksten van Alexander van de Walle, Wormhout, achttiende eeuw. De jaarlijkse ‘bibliografie’ van de hand van Michiel Nuyttens en Dirk Verbeke sluit met een aantal korte recensies het boek af.
Marc Somers
De Franse Nederlanden / Les Pays-Bas Français. 12e Jaarboek. 1987, Stichting Ons Erfdeel vzw, Rekkem, 1987, 256 p.