Een derde opdracht van de Moniteur was de parlementaire verslaggeving. De integrale weergave van de debatten in Kamer en Senaat is zo belangrijk geworden dat ze alle andere rubrieken is gaan domineren. Het boek bevat naast aardige informatie over het ontstaan en de evolutie van de parlementaire verslaggevingsdienst - stenografische dienst sedert 1832-1833 - ook pittige details (pp. 61-63) over de wijze waarop de definitieve tekst tot stand kwam, en over het nalezen van de drukproeven door direct geïnteresseerde, hoogedelachtbare sprekers. Na de reorganisatie van 1845 heeft het blad deze opdracht niet meer moeten vervullen.
Ten slotte had de Moniteur ook tot taak om informatie te verstrekken. Op de vraag wat voor soort informatie dat dan wel was, wordt een voorlopig antwoord gegeven op basis van de inhoudsanalyse van een aantal steekproeven. De berichtgeving blijkt zeer gevarieerd te zijn geweest, zowel wat het buiten-als wat het binnenland betreft. Zo verliep evenwel vrij traag. De concurrentie met andere, nietgebonden kranten kon de Moniteur niet doorstaan.
Het behoeft nauwelijks betoog dat de Moniteur eentalig-Frans was. Zelfs de officiële stukken die het blad publiceerde, kregen geen vertaling mee, wat in het Bulletin officiel wel gebeurde.
Een archief van de Moniteur beige is uit de hier besproken jaren 1831-1845 niet bewaard. Desondanks is het de auteur gelukt een belangrijk stuk persgeschiedenis te schrijven. De wijze van inhoudsanalytische benadering wordt in een bijlage, van de hand van S. Keuleers, toegelicht.
M. de Vroede
e. witte, De ‘Monteur beige’, de regering en het parlement tijdens het unionisme (1831-1845), s.l.s.d., Brussel, 1985.