René de Clercq
In Panorama der Nederlandse Letteren onder redactie van J. Haantjes en W.A.P. Smit lezen we op p. 483, dat de tijd ons geleerd heeft een schrijver als E. Claes of een dichter als René de Clercq ‘stilzwijgend voorbij te gaan’. Deze uitspraak heeft Koen Hulpiau er gelukkig niet van weerhouden een omvangrijke monografie aan De Clercq te wijden, waarin hij zowel het letterkundige werk als de politieke bedrijvigheid van De Clercq ontleedt. Hulpiau heeft voor deze studie gebruik gemaakt van met grote speurzin bijeengegaarde collecties brieven, waardoor onze kennis over deze Vlaamse bard zeer is verrijkt.
De schrijver behandelt De Clercqs letterkundige arbeid chronologisch en plaatst deze binnen diens maatschappelijke loopbaan. Veel doet ons nu gedateerd aan, maar uit de gedichten zal de liefde voor de natuur, voor de gewone mensen in hun doen en laten toch telkens lezers weten te boeien. Dit geldt minder voor De Clercqs proza. Hulpiau oordeelt daar minder positief over. Het is onevenwichtig van kwaliteit, een criterium, dat hij in veel mindere mate laat gelden voor De Clercqs latere werk, de op het oude testament geïnspireerde drama's.
Daarnaast schetst Hulpiau de politieke gedachten van De Clercq. Voor velen is hij immers niet alleen de dichter van het Vlaamse land, maar ook de vertolker van het grootnederlandse ideaal. Dit beeld heeft Hulpiau aan een kritisch oordeel onderworpen.
De Clercqs Vlaamsgezindheid staat buiten kijf, maar het valt op dat hij pas laat echt kiest. Eerst in 1910, als leraar te Gent, gaat hij samen met A. Sevens en H. Plancqaert in het door hen gestichte tijdschrift De Witte Kaproen schrijven over de vernederlandsing van de Gentse universiteit. Tegelijk valt zijn belangstelling voor het socialisme op. Dit komt ook in zijn letterkundig werk naar voren. Behalve een zekere waardering van en vriendschap met E. Anseele, de Gentse socialistische leider, heeft deze belangstelling van De Clercqs zijde niet tot een politieke verbintenis met de socialisten geleid.
Het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog bracht hem en zijn gezin in Nederland. Hij werd er leraar aan de Belgische school te