Film
The Secrets of Love: Harry Kümels come-back?
Harry Kümel (46) is ongetwijfeld één van Vlaanderens talentrijkste cineasten. Met zijn debuut in de lange speelfilm Monsieur Hawarden (1968) oogstte hij meteen internationale erkenning; Prijs voor de Beste Regie en de Beste Fotografie op het Festival van Chicago in 1969. Daarop volgden Les Lèvres Rouges (1970) met Delphine Seyrig, Malpertuis (1971), een internationale co-produktie met o.m. Jean-Pierre Cassel en Orson Welles, De komst van Joachim Stiller (1976) en Het Verloren Paradijs (1978).
Technisch perfectionisme, een sterk gestileerde, vaak maniëristische vormgeving samen met
‘The Secrets of Love’ van Harry Kümel.
Kümels hang naar het fantastische verlenen zijn werk een uniek karakter. De eigenzinnige, alles relativerende humor, waarmee hij zowel filmpersonages als toeschouwers parodiërend manipuleert, is hem in Vlaanderen echter niet steeds in dank afgenomen.
Na Het Verloren Paradijs, een film die vrij slecht werd onthaald, had Kümel nog wel heel wat filmplannen (o.m. De Eend naar Ibsen, Eline Vere naar Louis Couperus) maar kwam hij er in de voorbije acht jaar niet meer toe een nieuw project op touw te zetten. Wel maakte hij zich verdienstelijk op allerlei andere terreinen. Zo organiseerde hij in 1979 en 1980 een scenariocursus met Amerikaanse gastdocenten.
The Secrets of Love (1986) is duidelijk een voorbereidende stap om zijn filmcarrière verder uit te bouwen. Het internationale succes van Les Lèvres Rouges, een esthetische en erotische vampierfilm, maakte het Kiimel mogelijk om een dure, grootse produktie als Malpertuis te realiseren. Zijn recentste film is een soortgelijke poging om opnieuw het vertrouwen van toekomstige financiers te winnen. Dat verklaart ook waarom The Secrets of Love een Engelstalige BelgischNederlandse co-produktie is: de producers mikken op de buiten-