Julien Schoenaerts, of het tonen en het zijn
Johan Thielemans
JOHAN THIELEMANS
werd in 1939 te Evere geboren. Studeerde Germaanse filologie en is docent aan de Provinciale Hogeschool voor Vertalers en Tolken te Gent. Publiceerde artikelen over Amerikaanse literatuur; bijdragen over opera in ‘Etcetera’ en samen met Freddy de Vree het boek ‘Chicago!’ (1985). In 1986 kreeg hij de Adriaan Verhulst-prijs voor kunstkritiek, o.m. voor het televisieprogramma ‘Eiland’.
Adres: E. Vanderveldestraat 45, B-8200 Brugge
Grote Acteurs zijn zeldzaam in Vlaanderen. Een publiek dat zo'n acteur aan het werk wil zien, lijkt nauwelijks meer te bestaan.
In die vreemde Vlaamse theaterwereld, waar toch meer toneel gespeeld wordt dan ooit tevoren, is een figuur als Julien Schoenaerts dubbel uniek. Hij heeft vanaf zijn eerste rollen de gunst van het publiek gewonnen dank zij de artistieke kwaliteit van zijn prestaties, en nu, op eenenzestigjarige leeftijd, is hij nog steeds zo'n publiekstrekker, dat hij het klaarspeelt met opvoeringen van stukken als Wachten op Godot het kleine theater-gezelschap Arca-Gent onbezorgd (nu, ja) te laten overleven. Schoenaerts kan gevoegd worden bij de rij van fabelachtige acteurs, zoals Engeland die heeft gekend met sir John Gielgud of sir Laurence Olivier, en Duitsland met Gründgens of Frankrijk met Louis Jouvet.
Als ik aan Schoenaerts denk, komen er heel uiteenlopende beelden bij me op. Ik heb een vage herinnering aan zijn optreden in de Bourla-schouwburg, toen hij Voorlopig Vonnis van Jozef Van Hoeck speelde. Ik zie nog de zwarte doeken (toen het signaal dat het om ‘belangrijk’ werk ging), en ik zie Schoenaerts naast een actrice (Denise Deweerdt?) bij een sofa staan. Om welke rol het ging, herinner ik me niet meer. Wel voel ik nu nog de intensiteit van zijn aanwezigheid.
Of ik zie hem in de hoofdrol van een boulevardstuk. Schoenaerts werd verdacht van moord, en langzamerhand veranderde hij in een opgejaagd dier. Een betekenisloos stuk, maar de prestatie van de acteur gaf het een vreemde, blijvende kracht.
Of ik zie hem rommelen met een kopje in de Brugse Korrekelder: de onhandige, schuchtere jongeman, een emplooi dat men Schoenaerts niet zou nageven, maar daar, in de wat onwezenlijk kleine kelderruimte, toonde hij een komisch talent dat in de laatste jaren te weinig werd aangesproken. Daarna werd het een hele tijd stil rond Schoenaerts, tot ik hem weer ontdekte bij Arca, in zijn nieuwe grote periode die tot op de dag van vandaag voortduurt. Mijn bewondering en respect zijn al die tijd dezelfde gebleven. Schoenaerts is een gloedvolle, fascinerende theaterpersoonlijkheid, een Groot Acteur.
De carrière van Schoenaerts is op een heel traditionele manier begonnen: hij studeerde aan de Studio, toen Teirlinck daar les gaf. Net zoals alle andere acteurs van zijn generatie blijft hij Teirlinck als de inspirerende leraar vereren. Daarna stapt hij, vanzelfsprekend, over naar de KNS-Nationaal Toneel. Onmiddellijk wordt hij er, dank zij zijn uitzonderlijke begaafdheid en zijn knappe stembeheersing,