België), Prof. Dr. M. Piron, Gent en Luik (Taaltoestanden in Wallonië), Em. Prof. Dr. W. Pée, Gent (Taaltoestanden in Frans-Vlaanderen), Dr. A. Verdoodt, Leuven (Taaltoestanden in Duitstalig België). Prof. Dr. M. Neirynck (Leuven) zorgt voor een algemeen besluit. Dit kolloquium is georganiseerd in het kader van een fundamenteel onderzoeksprojekt, dat de naam draagt van ‘Sociologie van talenkennis en talengebruik. Benadering van het domein van de scoiale linguistiek en de talensociologie’ en de steun geniet van een Fonds voor Kollektief Onderzoek. Meer inlichtingen kan men verkrijgen door te schrijven naar: Mens en Ruimte vzw, Froissartstraat 118, 1040 Brussel (tel.: 02/35.01.81 - 35.01.82).
• Op 17, 18 en 19 augustus 1973 had een Frans-Vlaanderenweekeind plaats georganiseerd door het Dosfelinstituut. Er waren 50 deelnemers, wat wijst op een grote belangstelling voor deze formule. Het weekeind bestond uit een teoretisch en informatief gedeelte en anderzijds uit uitstappen naar Rijsel, de Frans-Vlaamse Westhoek en Artezië. Hieraan werkten van Vlaamse zijde J. Deleu, A. Demedts, C. Moeyaert en E. Vandewalle mee, van Frans-Vlaamse zijde P. De Leersnyder, P. De Verrewaere, P. Martin, G. Pauwels en F. Seydlitz.
• De Frans-Vlaamse kunstenaar Eugène Dodeigne stelde tekeningen en skulpturen tentoon te Antwerpen in de Galerij van de Antwerpse Waterwerken (8-29 juni 1973) en te Rijsel in de galerij Nord (11 mei - 23 juni 1973). Dezelfde kunstenaar was ook vertegenwoordigd, samen met andere Frans-Vlamingen, zoals Paul Hemery, Eugène Leroy en Arthur Van Hecke, op de tentoonstelling Religieuze Tematiek te De Panne (3-31 augustus 1973). Deze tentoonstelling was een initiatief van de Vrienden van de Moderne Religieuze Kunst, waarvan Jan Ghekiere de promotor is.
• Op 18 juni 1973 hielden de Kamers voor koophandel en nijverheid uit de Frans-Belgische grensgebieden hun algemene vergadering te Beloeil. De naar voren gebrachte desiderata die vooral betrekking hebben op de verbindingen tussen de grensgebieden, zijn ook in het Nederlands gepubliceerd door de Regionale Kamer voor Handel en Nijverheid Nord - Pas-de-Calais.
• Aan de vakantiekursus aan de Gentse Rijksuniversiteit (1-24 augustus 1973) hebben dit jaar vier Frans-Vlamingen deelgenomen. Voor de vakantiekursus ‘Ontmoeting met de Noordelijke Nederlanden’ (Volkshogeschool 't Oldorp, Uithuizen, Friesland) waren vijf Frans-Vlamingen ingeschreven.
• In de loop van 1973 is de Frans-Vlaming Jacques Fermaut, redakteur van dit tijdschrift en van Septentrion, lid geworden van de Maatschappij van de Nederlandse Letteren, te Leiden.
• Het gemeentebestuur van Koksijde zorgde voor een ‘Quinzaine française de la Flandre et de l'Artois’ (14-29 juli 1973), met allerlei toeristische festiviteiten. De organisatoren gingen van de vaststelling uit dat meer als 85% van de Franse toeristen te Koksijde uit het Noorderdepartement afkomstig zijn en van de gedachte dat aan deze festiviteiten meer moest vastzitten als pure berekening. Daarom is via tentoonstellingen en de opening van een Houtland I-route die West- en Frans-Vlaanderen aandoet, de nadruk gelegd op de historische bindingen met Frans-Vlaanderen.
• Op 21 juli 1973 overleed op 81-jarige leeftijd Mgr. Michel Devos (o Wijlder, 1892). Hij bezat een uitstekende kennis van het Nederlands dialekt van zijn geboortestreek, iets waar hij trots op ging en wat hij tenvolle gebruikt heeft, vooral tijdens de jaren tussen beide wereldoorlogen toen hij ‘missies’ in de volkstaal ging preken. Hij behoorde dan ook tot die Frans-Vlaamse priesters die het betreurden dat het Nederlands uiteindelijk ook uit de kerken verdween. Hij heeft nog meegewerkt aan een uitzending op de gewestelijke omroep West-Vlaanderen. De tekst van het vraaggesprek verscheen in Ons Erfdeel (8e jrg., nr. 3, maart 1965).
• Op 24 juni 1973 hield de Michiel de Swaenkring te Sint-Winoksbergen zijn eerste Vlaamsfeest. Op dezelfde dag maakte het Westvlaams Verbond voor Heemkunde zijn jaarlijkse uitstap onder leiding van Cyriel Moeyaert en A. Lowyck naar Frans-Vlaanderen en Sint-Winoksbergen.
• De 12e Vlaamse Kultuurdag te Ekelsbeke op 8 juli 1973 deed voor het eerst denken aan een flamingantische manifestatie. Vroeger, net als nu, stak een leeuwevlag op het kasteel, maar zijn spreuk ‘vaincre ou mourir’ simbolizeerde meer een halfslachtigheid. Wie in het feest alleen maar een knusse bijeenkomst van folkloristische en klerikale aard wilde zien, kon dat zonder grote moeite. Voor een manifestatie van Vlaams bewustzijn moest je tussen de regels lezen, en de duidelijkste taal kwam dan nog meestal uit de mond van wijlen Mgr. H. Dupont. Of het ooit anders had gekund, is een moeilijk te beantwoorden