Mgr. Jules Van Nuffel herdacht in Limburg
Wie zoekt, die vindt. Elk jaar opnieuw weet Camille Swinnen, festivaldirekteur van de Basilicakoncerten in Limburg, de muziekwereld te verrassen met een of ander ongewoon tema, waarrond een heleboel koncerten worden geprogrammeerd. Een dergelijke programmakeuze lijkt ons heel wat interessaner en verantwoorder dan het los naast elkaar plaatsen van heterogene koncertprogramma's.
Dit jaar werd te Tongeren, Sint-Truiden en Hasselt op twee komponisten het volle licht geworpen. Naar aanleiding van zijn vijfenzestigste verjaardag werd de belangrijkste levende Franse komponist, Olivier Messiaen, gehuldigd met een drietal koncerten, waaronder de uitvoering van de Turangalilasymfonie door het Nationaal Orkest van België o.l.v. Daniël Sternefeld. Van groter betekenis voor ons eigen Vlaams muziekleven was de herdenking mgr. Jules Van Nuffel, die twintig jaar geleden overleed. Volledigheidshalve moeten we er nog aan toevoegen dat naast die twee prominenten uit de twintigste-eeuwse muziek andere komponisten een vooraanstaande plaats kregen in het jongste festivalprogramma. We vermelden slechts Willem Kersters, van wie Laudes voor kopers en slagwerk en de liederencyklus Het gevecht (tekst van Bob De Nijs) werden gekreëerd, en François Joseph Gossec uit Henegouwen, wiens Grande messe des morts ongeveer tweehonderd jaar na haar ontstaan voor het eerst in België werd uitgevoerd.
Tegelijk met de ontluistering van de muziekpraktijk in de katolieke kerk is het oeuvre van Jules Van Nuffel zo goed als volledig in de vergeethoek geduwd. Er is wel veel veranderd! Destijds, bij de kreaties of grootse uitvoeringen van die partituren stond de hele Vlaamse pers vol met lovende kommentaren. Zelfs twintig jaar geleden nog kwamen zijn kleinere werken herhaaldelijk voor op de programma's van vele kerkkoren. En nu tijdens de uitvoering in de basiliek te Tongeren of de seminariekerk te Sint-Truiden maakten vele muziekliefhebbers voor het eerst kennis met dat werkelijk imponerend oeuvre van deze Mechelse toondichter. Het was een revelatie!
Mgr. Jules Van Nuffel werd te Hemiksem geboren op 21 maart 1883. Hij studeerde aan het Klein en het Groot Seminarie te Mechelen, waar hij in 1907 tot priester werd gewijd. Een tijdlang gaf hij les aan datzelfde Klein Seminarie, tot hij in 1918 benoemd werd tot direkteur van het Lemmensinstituut. Na een schitterende karrière en een rusteloze bedrijvigheid stierf hij te Wilrijk op 25 juni 1953.
Voor de katolieke-kerkmuziekbeweging in Vlaanderen is Jules Van Nuffel in de periode tussen de twee wereldoorlogen de grote promotor en de drijvende spil geweest. Op diverse terreinen
Jules Van Nuffel (tekening door Ign, Kennis).
heeft hij zich verdienstelijk gemaakt; zijn invloed heeft zich daarbij niet beperkt binnen de enge grenzen van het Mechelse, waar hij zijn veelzijdige aktiviteit gedurende een dertigtal jaren heeft ontplooid.
Toen hij in 1918 tot direkteur van het Lemmensinstituut werd benoemd, bestond zijn taak erin dat leeggebloede en zieltogende instituut weer op te richten. Hij is daarin schitterend geslaagd. In korte tijd maakte hij van het Lemmensinstituut het belangrijkste kerkmuziekcentrum in Vlaanderen. Hij omringde er zich met bekwame professoren en vernieuwde de programma's. Hij zorgde ervoor dat jaar na jaar vakkundig geschoolde organisten en kerkmusici van daaruit over heel Vlaanderen uitzwermden om in eigen milieu de kerkmuziekpraktijk nieuw en gezond leven in te blazen. Met de heroprichting van het tijdschrift Musica scara en de uitgave van de muzikale bijlage voldeed hij aan een grote behoefte: nl. door middel van een richtinggevend orgaan de katolieke muziekmilieus, zowel in de kerk als in de school, voor te lichten en op nieuwe richtingen te wijzen.
Twee jaar voordien, in 1916, had hij samen met kan. F. Des-