waarop, naast landschappen en stillevens, ook een zelfportret van Jan De Smedt geëksposeerd werd. ‘oeuvre sobre, directe, qui dépouille le modèle de tout détail inutile pour n'en traduire que l'essentiel’. En enige jaren later getuigde de Vlaamse romancier Staf Weyts van hem: ‘Zowel in het schilderwerk als in het beeldhouwwerk van Jan De Smedt treft ons een gevoelszuiverheid en een technische onderlegdheid, zoals wij die bij weinig andere jongeren aantreffen’.
Sommigen hebben Jan De Smedt een animist genoemd en hij heeft inderdaad met de kunstenaars die in het begin van deze eeuw het levenslicht zagen gemeen wat René Turkry onlangs van de animisten getuigde: ‘Al die jaren hebben zij hun huik nooit naar de wind gehangen. In hun fundamentele eerlijkheid zijn ze obstinaat zichzelf gebleven’. Al heeft ook Jan De Smedt zich afgezonderd om in de eenzaamheid trouw te blijven aan zijn persoonlijke kunstopvatting, zijn vormentaal leunt dichter aan bij het impressionisme dan bij het animisme. Een van zijn meest karakteristieke portretten, het portret van een jong meisje met gouden lokken moge dit aantonen door de ekspressieve direktheid die het uitstraalt.
Misschien is Jan De Smedt in de eerste plaats beeldhouwer geweest. Hij specialiseerde zich voornamelijk in het boetseren van figuren: jonge, dromerige, ietwat weemoedige meisjes; met verwondering naar het leven opkijkende kinderen; stoere, soms ietwat getormenteerde mannen, of sierlijk opgebouwde naaktfiguren, waarin de zuivere lichamelijkheid bijna tastbaar aanwezig blijft. Zijn deze naaktfiguren haast traditioneel van opvatting en vormgeving, in zijn overige beeldhouwwerken ligt vaak iets krampachtigs, dat ons aan de beste werken van onze ekspressionisten doet denken.
Zijn beeldhouwwerk is boeiend. Het leunt aan bij de natuur en getuigt van een ontroerende waarachtigheid en intense diepte. Het is traditioneel met een lichte eigentijdse toets. Het was trouwens in het beeldboetseren dat hij, onder de leiding van H. Van Perk, E. Rombaux en V. Rousseau zijn eerste belangrijke onderscheidingen behaalde. Zijn serene kinderkopjes vormen een scherp kontrast met zijn aangrijpend zelfportret, waarin als het ware een donker voorgevoel aanwezig is.
Maar juist dit donker voorgevoel wijst op de dramatische visie die wij ook in de doeken van Jan De Smedt terugvinden, vooral in zijn landschappen en marines met weidse luchten, geschilderd in donkere kleurtonen, die aan Rembrandt herinneren. Maar
Laatste zelfportret (1954) door Jan De Smedt.
naast deze doeken, die op een innerlijke onrust wijzen, schilderde hij ook flonkerende bloemstukken, intieme, poëtische tafereeltjes in rustieke interieurs en karaktervolle, aangrijpende portretten. Ik denk aan de portretten van zijn moeder, zijn vrouw en zijn zoon, waarin een ontroerende sereniteit tot uitdrukking komt. En ik denk ook aan het mooie doek waarop een jonge vrouw in een kader van antieke voorwerpen, bij het haardvuur van de rust en de stilte geniet. Het getuigt van een zuivere sfeerschepping, een grote technische bedrevenheid en een persoonlijk kleurgevoel.
Jan De Smedt was een onrustige natuur. Hij reageerde die onrust af in schilderen en boetseren, of hij ging op reis om nieuwe indrukken op te doen. Herhaaldelijk verbleef hij in Parijs, Middelburg, Amsterdam, Vlissingen, Zwitserland en Denemarken. Hij was maar pas teruggekeerd van een reis naar Bad Neuenahr en Linz toen hij op 17 september 1954 overleed.
Wie het werk van Jan De Smedt in zijn geheel overschouwt, wordt telkens weer getroffen door de dualiteit, die hem tot het scheppen van zijn beelden en doeken dwong: enerzijds de dramatische levensvisie en anderdeels het verlangen naar rust en ingetogenheid. Deze dualiteit kwam het sterkst tot uitdrukking in zijn kleurpatroon. Soms nam hij zijn toevlucht tot heldere en vlammende tinten, maar in andere doeken zocht hij naar donkerder kleuren, die harmonisch in elkaar vloeien, maar zijn innerlijke onrust weerspiegelen.
Zonder twijfel bewoog zijn leven zich tussen deze twee polen en aan de geladenheid die daaruit ontstond danken wij enkele zeldzame kunstwerken.