chef. Volgens art. 21 § 7 van de taalwet moeten vanaf 1-9-1973 alle betrekkingen vanaf de graad van afdelingschef in een gelijk aantal bezet worden door ambtenaren van beide taalgroepen. 10 jaar geleden werd de wet goedgekeurd; u kan zich een idee geven van de weerklank die hij heeft gevonden bij bepaalde gemeentebesturen! De Heren Burgemeesters hebben nu nog enkele maanden de tijd om alles te regulariseren volgens de wet, zoniet zou de Minister van Binnenlandse Zaken optreden. Wij vragen ons wel af wat hij kan doen. Blijkbaar zijn de F.D.F.-burgervaders het niet eens met de wet, niet alleen omdat ze talmen om de zaken op punt te stellen, maar ook omdat o.a. de Heren Lepaffe (Vorst), Persoons (Sint-Pieters-Woluwe), Defosset (Etterbeek) en Nols (Schaarbeek) oordelen dat in die gemeenten waar 85% van de bevolking uit Franstaligen bestaat er 70 à 80% Franstalige ambtenaren dienen te zijn. Dit is nu reeds het geval in Vorst, Sint-Pieters-Woluwe en Etterbeek. Wij noteren terloops dat bewuste burgemeesters spreken over 85% Franstaligen, maar dat ze aan een volkstelling weigeren mee te spelen omwille van het feit dat het niet een volks- maar wel een talentelling is! Blijkbaar hebben zij de volkstelling niet nodig om het effektief Franstaligen te kennen!
Wij hebben dus nog iets te verwachten in Brussel! Een krachttoer tussen de F.D.F.-burgemeesters, de Nederlandstalige partijen en... de Minister van Binnenlandse Zaken.
Verschillende organismen in en buiten Brussel steunen deze eisen die in feite niets anders zijn dan de vraag de wet stipt uit te voeren. Er werden reeds voldoende toegevingen gedaan. Onder deze verenigingen tellen wij het Vlaams Komitee voor Brussel. Het is onze bedoeling in Brusselaria regelmatig een of meerdere instellingen voor te stellen die met het lot van de Nederlandstalige kultuur in Brussel begaan zijn.
Het Vlaams Komitee voor Brussel, vzw (Rijkeklarenstraat 45, te 1000 Brussel) is de voortzetting van het voor de oorlog werkende ‘Vlaams Verbond voor Brussel’. Het VKB werd opgericht in 1946 onder de naam ‘Comité tot bevordering van het Vlaams leven te Brussel’ met als oprichters de Heren J. Clottens, eerste voorzitter van het VKB, H. Fayat, J. Tordeur, F. van Hoorick en A. Wauters.
Het is een overkoepelend orgaan dat de meeste vooraanstaande Vlaamse verenigingen in de hoofdstad groepeert en ook belangrijke Brusselse Vlamingen onder zijn leden telt, dit zonder partijpolitieke gebondenheid en op pluralistische basis. Het is dan ook als vereniging representatief voor het Vlaams leven in Brussel. Het organiseren van allerlei aktiviteiten behoort tot zijn taak: jaarlijkse Guldensporenfeesten, het steunt het Nederlandstalig onderwijs in Brussel, bewerkstelligt de vernederlandsing van het Brussels bedrijfsleven, enz. Onlangs nog verzorgde het VKB de uitgave van een ‘Memorandum omtrent Brussel’ samen met het Komitee der Randgemeenten en de VVB. Daarin trekken deze verenigingen de aandacht op de wettelijke maatregelen die gelijkheid en taalvrede moeten waarborgen tussen de twee taalgemeenschappen in Brussel. Zij wijzen ook op de akkulturatie van de Vlamingen in Brussel en vragen aandacht voor de Brusselse problematiek aan gans Vlaanderen.
Het Komitee had een belangrijk aandeel in de oprichting van De Brusselse Post, Maandblad voor Vlamingen te Brussel en Elders. Het is een zeer rijke bron van inlichtingen over het Vlaams leven in Brussel. Thans heeft de Heer A.G. De Cuyper de leiding van het VKB in handen.
In onze vorige bijdrage (Ons Erfdeel, 1973, 2, pp. 145-147) hadden wij het over het Nederlandstalig onderwijs te Brussel. Bijna tegelijkertijd met het verschijnen van Ons Erfdeel, nr. 2, heeft de Vereniging van Vlaamse Leerkrachten (VVL) een uitgebreid dossier aan de Nederlandstalige pers voorgesteld. Zo bleek uit het onderzoek dat verschillende Franstalige scholen de door de wet vanaf de 2de graad voorziene tweede landstaal niet op het onderwijsprogramma staan hadden; Elsene, Watermaal-Bosvoorde, Sint-Joost, Evere, Vorst en Sint-Lambrechts-Woluwe hebben geen Nederlandstalige middelbare scholen. In Ukkel krijgen Nederlandstalige vriendenkringen van de onderwijsinstellingen geen rooie duit daar waar de Franstalige parallele organisaties ruim 100.000 BF toegespeeld krijgen. Ook werden de cijfers uit onze vorige bijdrage bevestigd. In dit verband noteren wij nog dat aan de Nederlandstalige scholen in Brussel geen taallaboratoria werden toegekend, wat echter duidelijk werd beloofd bij de onderhandelingen over de taalverklaring. Is het te verwonderen dat sommige Nederlandstalige Brusselaars zenuwachtig worden? Andere wantoestanden zijn niet moeilijk te vinden: in Anderlecht weigert de gemeente de door de wet toegestane Vlaamse schooldirekties aan te stellen. De gemeente verkiest ruim 150 miljoen uit de (ledige) gemeentekas te tappen om hulp-