Cactus 2 (1972, 53 × 62 cm, eik) door J. De Maeyer.
Jacky De Maeyer op het strand tussen zijn totembeelden (augustus 1970).
eerste attributen in het nieuwe avontuur van De Maeyers kunstenaarschap. Hij vervormde deze dingen bijna niet. Een bierbak bijv. bleef een bierbak, maar werd geblakerd en ingeschakeld in een konstruktie die dan selfservice genoemd werd. Andere attributen kregen een nieuwe bestemming, werden onderdeel van een schrijn, een kijkkastje of een altaar en gingen er vaak een verrassend, vervreemd en soms ietwat glimlachverwekkend nieuw leven leiden.
Jonger werk van deze kunstenaar gaat weer een andere richting uit, een bewijs van personaliteit, eigen stijl en vormkracht. Nog altijd meestal in hout samengesteld (een enkele keer wordt een kleiner werk in tin uitgevoerd) groeien de beelden thans uit tot machtige verschijningen; één, twee, drie meter hoog verheffen zich de kariatiden en tuintotems met een gebaar van hiëratische zekerheid. Er gaat plechtigheid van uit. Vanuit een stevige basis, al of niet uit diverse houtstukken geleed, vertrekt een speelse kompositie van platte, ronde, halvemaanachtige houtstukken, begeleid en omringd met volle of holle blokken. Gesloten, volle delen geven het wondere spel van uitgeschuurde nerven bloot, openstaande worden als voelhorens in de ruimte, hunkeringen naar vervollediging en parende aanvulling.
Jacky De Maeyer is nu vijfendertig jaar. Nel mezzo del camin di nostra vita, mi ritrovai per una silva oscura... Een bos dan van inderdaad duistere, dan nog zwarte, door de hand van de artiest verschroeide en uitgepuurde, nieuwe bomen. Bomen, koppen, tekens, signalen van en voor onze tijd, die, hoe statisch en alleenstaand ook, spreken met talrijke ogen en lippen. Uit verhakkeling tot grootsheid hervormde wezens. Bakens in de wereld. Ze perken een wereld af ook, een wereld van vervreemding, van individualistische verveling.
Fernand Bonneure