De kursus Nederlands aan het C.E.G. te Belle (Frans-Vlaanderen).
In oktober 1972 kon in het C.E.G. (Collège d'Enseignement Général) van Belle (Bailleul) gestart worden met een kursus Nederlands in het 4e jaar. Hiermee is de derde Franse rijksinstelling voor middelbaar onderwijs (na de Parijse Lycée Paul Bert en Lycée Stéphane Mallarmé) genoemd, en de eerste van het tipe C.E.G. (waarover straks meer). waar nu binnen het kader van programma en lesrooster Nederlands onderwezen wordt en dat als gevolg van de ministeriële verordening van 14 september 1970. Sedert 1971 is de al vroeger bestaande vrije kursus Nederlands in het Collège Saint-Jacques te Hazebroek, officieel erkend en in het programma ingeschakeld.
De kursus te Belle kwam tot stand op aanvraag van een aantal ouders, die waren geïnformeerd door Camille Taccoen, ere-direkteur van dezelfde school, over de mogelijkheden geschapen door de verordening van 14 september 1970. We mogen gerust vooropzetten dat deze kursus te danken is aan de inspanningen van de heer Taccoen. Hij beperkte zich niet alleen tot informatie aan de ouders, hij organiseerde ook een enquête over de wenselijkheid van het invoeren van Nederlands op deze school. Hij heeft daarenboven bijgedragen tot een gunstig klimaat voor het Nederlands door nu al enkele jaren te Belle een avondkursus en nog tijdens de zomer van 1972 te Hazebroek een zomerkursus Nederlandse taal te leiden.
In elk geval het minimum aantal van 6 aanvragende ouders was te Belle bereikt. Als leraar is aangesteld de heer D. Volatron, leraar Engels te Béthune. Hij studeerde Nederlands te Parijs bij Prof. P. Brachin en diens assistent, de heer Merkus. Voor zijn lessen (4 uren per week) hebben zich 19 leerlingen van het 4e jaar aangemeld. Negen onder hen kozen Nederlands als tweede verplichte taal, de tien overigen kozen Nederlands als fakultatief vak, naast hun al twee verplichte talen. Om de betekenis van deze kursus te begrijpen moet ik toch even kort de klas en het tipe school situeren in het Franse onderwijssisteem.
Wat wij sekundair onderwijs noemen is in Frankrijk ingedeeld in een ‘enseignement du premier cycle’ (4 jaar, 6e, 5e, 4e en 3e genoemd, voor leerlingen van 11-12 tot en met 14-15 jaar oud) en een ‘enseignement du second cycle’ (3 jaar, 2e, 1e en terminale genoemd, voor leerlingen van 15-16 tot en met 17-18 jaar, afgesloten met het baccalaureaat). Het is de bedoeling van de Franse onderwijshervormers, met de aan de gang zijnde hervormingen, uiteindelijk te komen tot het volgende rezultaat: onderwijsinstellingen die het ‘enseignement du premier cycle’ verstrekken heten C.E.S. (Collège d'Enseignement Secundaire), die van het ‘Enseignement du second cycle’ heten Lycée. Heden ten dage bestaan beide tipes al. Maar het Lycée bevat in vele gevallen ook nog het ‘enseignement du premier cycle’ en is bezig die eerste cyklus af te stoten naar het C.E.S. Dat C.E.S. (ontstaan uit een hervorming van 1964) is nog verre van algemeen en moet eerst nog een dubbelganger uitschakelen of opslorpen, en die dubbelganger heet C.E.G. (Collège d'Enseignement Général), naam van de hier ter zake doende school van Belle. Als ik er nog aan toevoeg dat het C.E.G. meer aangepast was aan leerlingen met een trager ritme, meest in landelijke streken voorkwam, en niet helemaal zal verdwijnen in landelijke streken, maar dat het C.E.G. van Belle binnenkort (wellicht nog in 1973) al een C.E.S. wordt, dan hoop ik naar best vermogen deze school gesitueerd te hebben en duidelijk gemaakt te hebben dat de naamverandering ook een soort promotie van de school gaat inhouden.
Uit wat voorafgaat resulteert 1o dat normalerwijze dezelfde leerlingen ook in het 3e Nederlands kunnen studeren en 2o dat, wan-